Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Európsky súd pre ľudské práva: Tymošenkovú väznia nezákonne

Ukrajinská expremierka Julia Tymošenková za mrežami ukrajinskej väznice. Foto: TASR/AP

Európsky súd pre ľudské práva na druhej stane odmietol sťažnosti poškodenej, že počas výkonu trestu bola vystavená zlému zaobchádzaniu zo strany úradov.

Brusel/Štrasburg 30. apríla (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vyniesol dnes verdikt, že uväznenie bývalej ukrajinskej premiérky Julie Tymošenkovej je nelegálne.

Sudcovia zo Štrasburgu odsúdili Ukrajinu za porušenie štyroch základných ľudských práv v prípade Tymošenkovej.

Európska únia ako aj Rada Európy opakovane požadovali od ukrajinských úradov, aby prepustili bývalú premiérku, ktorá je pre obvinenia zo zneužitia úradnej moci vo väzení od roku 2011. Sudcovia ESĽP dnes jednomyseľne rozhodli, že jej zadržiavanie a väznenie je nezákonné.

Európsky súd pre ľudské práva na druhej stane odmietol sťažnosti poškodenej, že počas výkonu trestu bola vystavená zlému zaobchádzaniu zo strany úradov. Tymošenková z charkovského väzenia opakovane kritizovala nedostatočnú lekársku starostlivosť a nezákonnosť jej pobytu za mrežami.

Obhajcovia bývalej premiérky minulý týždeň uviedli, že ak Európsky súd pre ľudské práva dá za pravdu ich klientke, vláda v Kyjeve bude musieť zareagovať a prepustí Tymošenkovú na slobodu.

Dnešné rozhodnutie ESĽP však nie je definitívnou bodkou za týmto právnym sporom. Obe strany - ukrajinské úrady aj Tymošenková - majú k dispozícii lehotu troch mesiacov, aby rozsudok spochybnili a žiadali jeho prehodnotenie pred Veľkou komorou, najvyšším orgánom ESĽP.

Tymošenkovú (52) odsúdili v auguste 2012 na sedem rokov väzenia. K jej zadržaniu v Kyjeve došlo v auguste 2011. Niekoľko dní po zadržaní sa Tymošenková obrátila na Európsky súd pre ľudské práva so sťažnosťou, že došlo k porušeniu jej základných ľudských práv.

ESĽP sa koncom roka 2011 rozhodol zaoberať prípadom Tymošenkovej a v marci 2012 vyzval ukrajinské úrady, aby Tymošenkovej zabezpečili adekvátnu lekársku starostlivosť.

Súdny prípad Tymošenkovej viedol ku kríze vzťahov medzi EÚ a Ukrajinou. EÚ považuje jej uväznenie za politické rozhodnutie, pričom predstavitelia euroinštitúcií opakovane žiadali jej prepustenie na slobodu.

Rovnakým spôsobom pristupovala k tomuto prípadu aj Rada Európy, ktorá združuje 47 európskych krajín, vrátane Ukrajiny. Európsky súd pre ľudské práva je považovaný za takzvanú právnu páku Rady Európy.