Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Exekutíva EÚ má cielené opatrenia k podpore biotechnológií a biovýroby

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nové opatrenia sa týkajú aj vypracovanie a aktualizácie európskych noriem pre biotechnológiu a biovýrobu s cieľom uľahčiť inovácie a prístup na trh tohto druhu výrobkov.

Brusel 20. marca (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu navrhla súbor cielených opatrení na podporu biotechnológie a biovýroby v EÚ. V oznámení s názvom Budovanie budúcnosti s prírodou identifikuje výzvy a prekážky a navrhuje ich riešenie v súlade s cieľmi konkurencieschopnosti EÚ, informuje spravodajca TASR.

Komisia pripomenula, že pokrok v oblasti vedy o živej prírode podporovaný digitalizáciou a umelou inteligenciou a potenciál riešení založených na biológii s cieľom riešiť spoločenské problémy, vytvára z biotechnológie a biovýroby jednu z najsľubnejších technologických oblastí tohto storočia, ktorá môže EÚ pomôcť modernizovať jej odvetvia poľnohospodárstva, lesného hospodárstva, energetiky, potravinárstva a krmív, ako i priemysel.

Okrem toho môžu biotechnológie prispieť ku konkurencieschopnejšej a odolnejšej EÚ, ktorá občanom poskytuje lepšiu zdravotnú starostlivosť, a prispieť k zelenej a digitálnej transformácii.

Podľa EK odvetvie biotechnológie a biovýroby v EÚ čelí výzvam ako sú nedostatočný výskum a ich uplatnenie na trhu, regulačná záťaž, prístup k financiám, nedostatok zručnosti, otázky duševného vlastníctva, akceptácia zo strany verejnosti a hospodárska bezpečnosť.

Komisia preto predkladá súbor opatrení zameraných na lepšie využívanie výskumu a podporu inovácií, stimuláciu dopytu po biotechnológiách na trhu, zefektívnenie regulačných postupov a skrátenie času potrebného na uvedenie biotechnologických inovácií na trh, podporu verejných a súkromných investícií či posilnenie zručností súvisiacich s biotechnológiami, kde bude dôležitá aj spolupráca s univerzitami.

Nové opatrenia sa týkajú aj vypracovanie a aktualizácie európskych noriem pre biotechnológiu a biovýrobu s cieľom uľahčiť inovácie a prístup na trh tohto druhu výrobkov.

Komisia bude podporovať angažovanosť a medzinárodnú spoluprácu v tejto oblasti a preskúma možnosť nadviazania medzinárodných partnerstiev v oblasti biotechnológií a biovýroby s kľúčovými partnermi, ako sú USA, India, Japonsko a Južná Kórea. Cieľom je spolupracovať na výskume a transfere technológií a preskúmať možnosti spolupráce v otázkach regulácie a prístupu na trh.

Eurokomisia má za cieľ urýchliť zavádzanie umelej inteligencie, a najmä genetickej umelej inteligencie, do biotechnológií a biovýroby.

Do konca roka 2025 chce EK preskúmať stratégie pre biohospodárstvo, kde sa zohľadnia súčasné spoločenské, demografické a environmentálne výzvy, pričom sa posilní priemyselný rozmer biohospodárstva a jeho prepojenie s biotechnológiou a biovýrobou s cieľom prispieť k posilneniu ekonomiky EÚ.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)