Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Súdy v bývalej Juhoslávii riešia povojnové procesy

Na snímke bývalý bosnianskosrbský prezident Radovan Karadžič počas čítania rozsudku v súdnej sieni Medzinárodného trestného tribunálu OSN pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu 24. marca 2016. Foto: TASR/AP

Bosnianskosrbský exprezident Karadžič sa odvolal voči ICTY, ktorý ho odsúdil za genocídu a ďalšie trestné činy. Chorvátsky súd zas anuloval rozsudok o vlastizrade katolíckeho kardinála Stepinaca.

Haag 22. júla (TASR) - Bývalý bosnianskosrbský prezident Radovan Karadžič dnes podal odvolanie voči marcovému rozsudku Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY), ktorý ho odsúdil za genocídu a ďalšie trestné činy.

V odvolaní argumentuje, že nemal spravodlivý proces a že sudcovia OSN urobili sériu chýb, keď dospeli k tomu, že je vinný.

Karadžič v odvolaní vymenúva 50 údajných chýb, ktoré podľa neho, viedli k pochybeniu spravodlivosti. Tvrdí, že tieto chyby "porušili prezumpciu neviny, vyústili do nezvládnuteľného procesu a znemožnili spravodlivý proces", cituje Karadžiča agentúra AP.

V marci tohto roku ICTY odsúdil 71-ročného Karadžiča na 40 rokov väzenia. Tribunál dospel k záveru, že Karadžič je zodpovedný za zverstvá spáchané bosnianskosrbskými silami počas vojny v rokoch 1992 - 1995, ktorá si vyžiadala približne 100 000 mŕtvych.

Karadžič, ktorý vždy trval na svojej nevine, požaduje zbavenie viny alebo nový proces.

Chorvátsky súd zrušil rozsudok nad kardinálom Stepincom z roku 1946

Chorvátsky súd dnes anuloval rozsudok z roku 1946 nad katolíckym kardinálom Alojzijom Stepincom, ktorého povojnové komunistické orgány odsúdili za spoluprácu s bábkovým vojnovým režimom sympatizujúcim s nacizmom.

Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na chorvátsku tlačovú agentúru HINA.

Podľa nej dnes záhrebský župný súd zrušil rozsudok, ktorý uznal kardinála Stepinca za vinného z vlastizrady a odsúdil ho na 16 rokov nepodmienečne a nútené práce.

Alojzije Stepinac je v očiach mnohých Chorvátov považovaný za hrdinu, ale Srbi a židia ho obviňujú zo sympatizovania s ustašovskými orgánmi, ktoré dali v chorvátskych koncentračných táboroch zabiť desiatky tisíc ľudí.

Dnešné rozhodnutie súdu pravdepodobne vyvolá napätie vo vzťahu so susedným Srbskom, ktoré považuje Stepinca za vojnového zločinca.

Srbská pravoslávna cirkev protestuje proti plánom na Stepincovu kanonizáciu.