Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Figeľ predstavil európskym ľudovcom vznik Ľudovej platformy v SR

Ján Figeľ Foto: TASR/Martin Baumann

Ľudovej platformy by mala na Slovensku predstavovať užšiu spoluprácu troch stredopravých politických parlamentných strán - KDH, SDKÚ a Most-Híd.

Brusel 29. júna (TASR) - Európska ľudová strana (EĽS), ktorá združuje viac ako polovicu politických lídrov členských štátov EÚ, na svojom stretnutí v Bruseli pri príležitosti letného summitu EÚ, privítala informáciu predsedu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Jána Figeľa o vzniku Ľudovej platformy na Slovensku.

Ján Figeľ v rozhovore pre TASR uviedol, že využil štvrtkové predsummitové zasadnutie európskych ľudovcov na to, aby informoval o ružomberskom sneme KDH z minulého týždňa (23.6), na ktorom bolo potvrdené vytvorenie takzvanej Ľudovej platformy na Slovensku. Ide o užšiu spoluprácu troch stredopravých politických parlamentných strán na báze ich vzťahu k najväčšej paneurópskej strane, ktorou je EĽS.

"KHD a SDKÚ ako členovia Európskej ľudovej strany a Most-Híd ako žiadateľ o členstvo sa rozhodli urobiť platformu pre užšiu spoluprácu, jednak na európskych témach, ktorých význam a dôležitosť narastá, a jednak na vnútropolitických záležitostiach," opísal Figeľ zrod Ľudovej platformy.

Podľa vyjadrenia predsedu KDH bolo toto posolstvo a informácia pozitívne prijaté zo strany európskych pravicových politikov, pričom aj predseda EĽS Wilfried Martens potvrdil podporu pre novovzniknutú pravicovú platformu na Slovensku, ktorá je organizovaná na báze členstva alebo vo vzťahu ku politickej štruktúre európskych ľudovcov.

"Európska ľudová strana to prijala pozitívne, lebo aj tu, na európskej pôde, aj doma, nás majú spájať hodnoty, programy, skúsenosti a presvedčenie, že na osvedčených hodnotách sa dá budovať spoločná Európa," uviedol Figeľ. A v súvislosti s novovzniknutou platformou pre slovenskú pravicu dodal, že spravodlivé a solidárne Slovensko súvisí s týmito hodnotami.