Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Indonézsky ostrov Lombok zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Správu aktualizujeme.

Jakarta 19. augusta (TASR) - Indonézsky ostrov Lombok zasiahlo v nedeľu ďalšie silné zemetrasenie, ktorého magnitúda bola vyčíslená na 7,0. Tlačová agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na indonézsky geofyzikálny ústav.

Najnovšie zemetrasenie podľa týchto údajov nastalo o 16.56 h SELČ pri severovýchodnom pobreží Lomboku, v približne desaťkilometrovej hĺbke pod zemským povrchom. Išlo pritom už o druhý silný otras v danej oblasti od začiatku dňa.

Americká geologická služba USGS, ktorá sleduje seizmickú aktivitu na celom svete, uvádza pri tomto zemetrasení nižšiu magnitúdu 6,9, zatiaľ čo miesto vzniku lokalizovala vo väčšej, približne 20-kilometrovej hĺbke.

Večerné zemetrasenia na Lomboku vyvolali paniku medzi obyvateľmi a na niektorých miestach aj prerušenie dodávok elektriny, prípadné ďalšie následky však zatiaľ nie sú známe, informoval spravodajca tlačovej agentúry AP.

Ostrov Lombok sa stále spamätáva z ničivého zemetrasenia zo začiatku augusta, ktoré si vyžiadalo stovky obetí na životoch. V nedeľu dopoludnia zasiahol rovnakú oblasť otras, ktorého magnitúda podľa údajov DPA dosiahla 6,5. V súvislosti s ním boli hlásené zosuvy pôdy a škody na budovách, avšak zatiaľ žiadne prípady zranenia alebo usmrtenia osôb.

Indonézia leží v oblasti tzv. Ohnivého kruhu v Tichom oceáne, v ktorej sa vyskytuje približne 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi.