Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Španielsky súd stiahol zatykač na Carlesa Puigdemonta

Katalánsky líder Carles Puigdemont. Foto: TASR/AP

Katalánski politici na čele s Puigdemontom utiekli do Belgicka po jednostrannom vyhlásení katalánskej nezávislosti odhlasovanej v referende, ktoré španielsky najvyšší súd označil za protizákonné.

Madrid 5. decembra (TASR) - Španielsky súd stiahol v utorok zatykač na odvolaného katalánskeho lídra Carlesa Puigdemonta a štyroch členov jeho bývalého kabinetu, ktorí sa zdržiavajú v Belgicku a snažia sa vyhnúť extradícii. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa sudcu sa individuálne zatykače nevzťahujú na zločiny spáchané v rámci širšej skupiny a prešetrovaní politici preukázali "vôľu vrátiť sa do Španielska" so zámerom zúčastniť sa na katalánskych voľbách.

Pätica uvedených Kataláncov je vyšetrovaná ohľadom buričstva, sprenevery a iných zločinov, ktoré sú v Španielsku trestateľné desiatkami rokov väzby. Európske a medzinárodné zatykače boli na nich vydané 3. novembra.

Politici utiekli do Belgicka pred mesiacom - po jednostrannom vyhlásení katalánskej nezávislosti odhlasovanej v referende, ktoré španielsky najvyšší súd označil za protizákonné, pripomína spravodajský portál stanice BBC.

V pondelok prepustili na kauciu z väzenia neďaleko Madridu šesť katalánskych ministrov. Dvaja ďalší vrátane bývalého katalánskeho viceprezidenta zostávajú stále vo vyšetrovacej väzbe.

Puigdemont vedie kampaň svojej strany do volieb, ktoré sa v Katalánsku uskutočnia 21. decembra. Voľby vypísala ústredná vláda v Madride v snahe o demokratické riešenie najzávažnejšej ústavnej krízy za takmer 40 rokov.