Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

FPÖ odobrala Strachemu administrátorské práva na jeho Facebooku

Na archívnej snímke Heinz-Christian Strache. Foto: TASR/AP

Všetky príspevky, ktoré bude chcieť Strache odteraz na svojom profile, ktorý má okolo 800.000 fanúšikov, zverejniť, budú musieť prejsť kontrolou vedenia FPÖ.

Viedeň 21. augusta (TASR) - Slobodná strana Rakúska (FPÖ) odobrala svojmu bývalému predsedovi a niekdajšiemu vicekancelárovi Heinzovi-Christianovi Strachemu práva administrátora k jeho profilu na Facebooku. Informoval o tom v stredu denník Heute.

Všetky príspevky, ktoré bude chcieť Strache odteraz na svojom profile, ktorý má okolo 800.000 fanúšikov, zverejniť, budú musieť prejsť kontrolou vedenia FPÖ.

Strache nie je administrátorom svojho profilu na Facebooku údajne už päť dní, uviedol denník Heute s odvolaním sa na zdroje z prostredia FPÖ. Tieto informácie však zatiaľ neboli oficiálne potvrdené.

Ako uviedol hovorca FPÖ, všetky väčšie facebookové stránky vrátane profilov bývalého ministra vnútra Herberta Kickla či nového predsedu FPÖ Norberta Hofera sú spravované centrálne. K Strachemu sa však hovorca nevyjadril.

Pochybnosti o tom, že tvorcom obsahu na profile už nie je samotný Strache, existovali už dlhšie, poznamenal denník Tiroler Tageszeitung.

Voči Strachemu je vedené vyšetrovanie pre podozrenie zo sprenevery v súvislosti s kompromitujúcim videozáznamom nakrúteným na španielskom ostrove Ibiza. Strache je na ňom zachytený, ako pred voľbami v roku 2017 diskutuje o možných nelegálnych daroch pre svoju stranu a údajnej príbuznej jedného ruského oligarchu výhľadovo sľubuje verejné zákazky, ak mu pomôže k úspechu.

Zverejnenie tohto kompromitujúceho videa viedlo v máji k pádu koaličnej vlády FPÖ a konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) na čele s vtedajším kancelárom Sebastianom Kurzom.