Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzska polícia zadržala podozrivých v prípade útokov v Paríži

Na archívnej snímke kukláči sedia v policajnom aute v Paríži. Foto: TASR/AP

Polícia v rámci objasňovania atentátov z 13. novembra 2015 zadržala asi 15 podozrivých, ktorí po skončení vyšetrovania predstúpia vo Francúzsku pred súd.

Paríž 23. januára (TASR) - Sedem osôb, z toho troch príbuzných páchateľa samovražedného útoku v parížskom klube Bataclan, zadržala v utorok francúzska polícia v rámci pokračujúceho vyšetrovania série atentátov z 13. novembra 2015.

Tieto útoky, ktoré sa odohrali na rôznych miestach Paríža a na predmestí Saint-Denis, si vyžiadali 130 obetí na životoch.

Ako informoval portál denníka Le Figaro, medzi zadržanými sú matka, sestra a švagriná džihádistu Foueda Mohameda-Aggada. K ich zadržaniu došlo na východe Francúzska. Všetky tri ženy sú vo vyšetrovacej väzbe.

Štyri ďalšie osoby boli v rámci vyšetrovania útokov z 13. novembra 2015 predvedené pred vyšetrovateľov z väznice, kde si odpykávajú tresty.

Vyšetrovateľov podľa zdrojov Le Figaro zaujíma, či tieto osoby boli informované o Aggadových plánoch. Miesto výsluchu tejto štvorice zadržaných nie je známe.

Atentáty z 13. novembra 2015 spáchali tri komandá, pričom v každom bolo deväť džihádistov.

Jedno z kománd zaútočilo počas koncertu v hudobnom klube Bataclan, kde zahynulo 90 ľudí. Členovia ďalšieho strieľali do ľudí na terasách barov a reštaurácií v štvrtiach v blízkosti spomínaného klubu, pričom zahynulo 39 ľudí. Jeden človek prišiel o život pri útoku, ktorého terčom bol štadión Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis.

Polícia pri vyšetrovaní týchto útokov odhalila džihádistickú bunku, ktorej členovia sa presúvali naprieč Európou, ale operovali najmä po území Belgicka. Táto bunka pripravila a v marci roku 2016 aj spáchala útoky na letisku a v metre v Bruseli, pri ktorých zahynulo 32 ľudí.

Francúzska polícia v rámci objasňovania atentátov z 13. novembra 2015 zadržala asi 15 podozrivých, ktorí po skončení vyšetrovania predstúpia vo Francúzsku pred súd. Očakáva sa, že vyšetrovanie útokov bude uzavreté do roka.