Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Francúzski novinári protestujú proti vypočúvaniu svojich kolegov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vnútorná spravodajská služba DGSI si predvolala viacerých novinárov pre správy o používaní zbraní francúzskej výroby vo vojenskom konflikte v Jemene. Tie sa v tlači objavili v apríli.

Paríž 23. mája (TASR) - Francúzska vláda vo štvrtok obhajovala nedávne predvolania niekoľkých novinárov pred vyšetrovateľov vnútornej spravodajskej služby DGSI, informovala agentúra AFP.

Hovorkyňa francúzskej vlády Sibeth Ndiayeová vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 ubezpečila, že vláda je "hlboko oddaná slobode informácií". Upozornila však, že "novinári podliehajú súdnemu systému" rovnako ako všetci ostatní občania.

Reagovala na informácie zverejnené tento týždeň denníkom Le Monde, podľa ktorých šéfa správnej rady denníka Louisa Dreyfusa, ako aj šéfreportérku Ariane Cheminovú z jeho redakcie predvolali na výsluch na DGSI v súvislosti s materiálom o škandále týkajúcom sa Alexandra Benallu, bývalého bezpečnostného poradcu prezidenta Emmanuela Macrona.

Justičné zdroje v Paríži spresnili, že spomenutý novinár bol predvolaný v súvislosti s vyšetrovaním odhalenia totožnosti príslušníka síl osobitného určenia, čo je vo Francúzsku zo zákona zakázané. Le Monde totiž vo svojom článku napísal, že Benallov známy pracoval pre francúzske tajné služby.

Viacerých ďalších novinárov si DGSI predvolala pre správy o používaní zbraní francúzskej výroby vo vojenskom konflikte v Jemene, ktoré sa v tlači objavili v apríli.

Investigatívny spravodajský web Disclose a ďalšie médiá vtedy použili informácie z uniknutého tajného vojenského dokumentu, ktoré následne vyvolali pochybnosti o tvrdení francúzskej vlády, že zbrane predané do Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov sa nepoužívajú proti civilistom v konflikte v Jemene.

Agentúra DPA informovala, že novinári z 39 francúzskych médií v stredu vo svojom vyhlásení o týchto predvolaniach svojich kolegov pred DGSI napísali, že "vyzerajú ako ďalšie pokusy o zastrašovanie novinárov, ktorí si len robia svojich prácu: poskytujú občanom informácie verejného záujmu".

Signatári organizujú 29. mája - v deň výsluchu Cheminovej vyšetrovateľmi DGSI - zhromaždenie na jej podporu. Deň predtým DGSI vypočuje ďalších novinárov, dodal denník Le Parisien.