Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Francúzski vojaci zabili desiatich džihádistov

Na archívnej snímke francúzski vojaci. Foto: TASR/AP

V stredu (21.2.) zahynuli v Mali dvaja príslušníci francúzskej protiteroristickej jednotky, keď ich obrnené vozidlo nabehlo na mínu.

Paríž 23. februára (TASR) - Približne desiatich islamských militantov zabili v priebehu uplynulého týždňa francúzski vojaci v Mali počas operácie namierenej proti skupinám islamistov pôsobiacich v oblasti ležiacej neďaleko hraníc s Nigerom. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie francúzskych ozbrojených síl.

Plukovník Eric Steiger pre AP povedal, že operácia namierená proti "ozbrojeným teroristom" sa uskutočnila v sobotu na severovýchode Mali. Začala sa tri dni po tom, čo bolo v rámci inej operácie neďaleko hraníc s Alžírskom zabitých viacero "nepriateľských bojovníkov" z "inej teroristickej skupiny".

V stredu (21.2.) zahynuli v Mali dvaja príslušníci francúzskej protiteroristickej jednotky, keď ich obrnené vozidlo nabehlo na mínu.

Francúzske protiteroristické jednotky v Mali, so svojimi 4000 členmi, sú súčasťou Operácie Barkhane. Jej hlavnou úlohou je boj proti extrémistickým skupinám v africkom regióne Sahel, do ktorého okrem Mali patria aj ďalšie africké krajiny ako Burkina Faso, Čad, Mauritánia a Niger.