Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Odsúdili matku, ktorá ukrývala dieťa v kufri auta. Čaká ju aj liečba

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Automechanik v roku 2013 objavil bábätko v špinavom kufri Da Cruzovej auta, keď ho k nemu priviezla na opravu.

Tulle 16. novembra (TASR) - Francúzsky súd v piatok odsúdil matku, ktorá držala svoje malé dieťa ukryté v kufri auta zamorenom larvami, na päť rokov väzenia. Tri roky z tohto trestu sú podmienečné. Žena musí tiež absolvovať psychiatrickú liečbu.

Rosa Maria Da Cruzová, v Portugalsku narodená matka štyroch detí, zadržiavala svoju dcéru Serenu v kufri auta až dovtedy, kým dievčatko nedosiahlo vek takmer dva roky. Dievčatko má preto následky - vážne duševné poruchy.

Automechanik v roku 2013 objavil bábätko v špinavom kufri Da Cruzovej auta, keď ho k nemu priviezla na opravu.

Automechanik započul hluk a tak otvoril kufor, kde našiel v autosedačke bábätko - bolo nahé, ušpinené a dehydratované. Okolo neho sa hmýrili larvy hmyzu a obkolesovali ho aj exkrementy, napísala tlačová agentúra AFP.

Malé dieťa bolo zadržiavané aj v nevyužívanej izbe rodinného domu v kantóne Correze v strednom Francúzsku.

Prípad vyvolal v krajine zdesenie. Da Cruzovej partner, nezamestnaný murár Domingos Sampaio Alves, vyhlásil, že vôbec netušil, že jeho partnerka porodila ďalšie dieťa.

Dievčatko, ktoré bude mať na budúci týždeň sedem rokov a je v pestúnskej starostlivosti, trpí vážnym duševným poškodením, napríklad nezvratným autizmom, ktorý podľa medicínskych odborníkov súvisí so zmyslovou depriváciou počas prvých mesiacov života.

Zmyslová deprivácia nastáva, keď majú ľudia nedostatok alebo nedostatočnú pestrosť zmyslových vnemov. Vplyvom jednotvárnych zmyslových zážitkov klesá inteligencia a predstavivosť, dochádza k celkovej devastácii vnímania a prežívania. Spôsobuje odovzdané správanie a u malých detí vedie k ťažkému poškodeniu psychického vývoja.

Matka na súde v meste Tulle požiadala svoju dcéru o odpustenie.

Da Cruzovej a Alvesovi úrady dovolili ponechať si tri deti vo veku deväť, 14 a 15 rokov, ktoré detskí lekári opísali ako "správne a dokonale živené".