Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na demonštrácii za prepustenie Öcalana sa zišli tisíce Kurdov

Abdullah Öcalan. Foto: TASR/AP

Polícia informovala, že na protestnom zhromaždení v Štrasburgu sa zišlo zhruba 11.000 ľudí, zatiaľ čo organizátori účasť odhadli na 25.000-30.000 osôb.

Paríž 18. februára (TASR) - Tisíce Kurdov demonštrovali v sobotu vo francúzskom meste Štrasburg za prepustenie väzneného zakladateľa a vodcu zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) Abdullaha Öcalana.

Polícia informovala, že na protestnom zhromaždení sa zišlo zhruba 11.000 ľudí, zatiaľ čo organizátori účasť odhadli na 25.000-30.000 osôb, uviedla agentúra DPA.

Kurdi, žijúci v rôznych európskych krajinách, hlavne však v Belgicku, Francúzsku, Holandsku, či Nemecku, sa každoročne vo februári schádzajú v Štrasburgu na demonštrácii pred sídlom Európskeho súdu pre ľudské práva, kde pri príležitosti výročia Öcalanovho uväznenia žiadajú o jeho prepustenie.

Abdullaha Öcalana odsúdil turecký súd v roku 1999 na smrť. Rozsudok mu v roku 2002 zmenili na doživotie po tom, ako Turecko s ohľadom na snahu o vstup do EÚ zrušilo trest smrti. Trest si odpykáva v prísne stráženej väznici na tureckom ostrove Imrali.

Medzi Kurdmi je naďalej uznávaný ako nespochybniteľný vodca PKK - organizácie, ktorá je zaraďovaná medzi teroristické organizácie rovnako tak v Turecku, ako aj v krajinách Európskej únie.