Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Francúzsko sa dnes lúčilo s padlými vojakmi v Afganistane

Vojaci sa stali obeťou samovražedného atentátu, ku ktorému došlo v sobotu (9.6.) na východe Afganistanu.

Paríž/Brusel 14. júna (TASR) - Súčasný francúzsky prezident Francois Hollande a jeho predchodca vo funkcii Nicolas Sarkozy sa dnes ukázali spolu na verejnosti, keď si do parížskej Invalidovne prišli uctiť pamiatku štyroch zabitých francúzskych vojakov v Afganistane.

Slávnostný pohreb sa začal o 9.00 h v katedrále Svätého Ľudovíta a ceremoniál pokračoval v Invalidovni, kde nastúpená vojenská jednotka vzdala posledný hold padlým druhom. Prezident Hollande posmrtne povýšil všetkých štyroch padlých vojakov.

Tí sa stali obeťou samovražedného atentátu, ku ktorému došlo v sobotu (9.6.) na východe Afganistanu. Útok si okrem šiestich obetí (okrem vojakov zahynuli aj dvaja afganskí tlmočníci) vyžiadal aj piatich zranených, z ktorých sa dvaja nachádzajú vo vážnom stave.

Počet zabitých francúzskych vojakov od intervencie spojeneckých vojsk v Afganistane v roku 2001 stúpol na 87, pričom o deväť vojakov prišla francúzska armáda len v tomto roku.

Okrem Hollanda a Sarkozyho, ktorý sa ukázal na verejnosti po prvý raz od prehry v prezidentských voľbách, v súlade so štátnym protokolom prišli vzdať hold zabitým vojakom aj bývalí premiéri Alain Juppé, Lionel Jospin, Dominique de Villepin a Francois Fillon. Na ceremoniáli nechýbali ani terajší premiér Jean-Marc Ayrault a viacerí ministri Hollandovej vlády.

Francúzska a belgická tlač, ktoré prostredníctvom svojich internetových serverov informovali o priebehu slávnostného pohrebu, uviedli, že predčasný odchod francúzskych jednotiek z Afganistanu sa začne už v júli, pričom do konca roka by sa malo vrátiť domov všetkých okolo 3500 vojakov, ktorí momentálne pôsobia v tejto stredoázijskej krajine.