Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Francúzsko zakročí voči ľuďom, ktorí môžu za falošné bombové poplachy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Letiská v mnohých francúzskych mestách vrátane Lille, Lyone, Nantes, Nice, Toulouse a Beauvais neďaleko Paríža dostali v stredu e-mailom "vyhrážky útokom", čo viedlo k ich evakuácii.

Paríž 18. októbra (TASR) - Francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti v stredu prisľúbil, že zakročí voči "vtipkárom", ktorí majú na svedomí sériu falošných poplachov na mnohých letiskách či aj iných turistami vyhľadávaných miestach. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Letiská v mnohých francúzskych mestách vrátane Lille, Lyone, Nantes, Nice, Toulouse a Beauvais neďaleko Paríža dostali v stredu e-mailom "vyhrážky útokom", čo viedlo k ich evakuácii. Na letisku v Nice sa objavili aj poplašné správy o opustenej batožine.

Incidenty vyvolali chaos a viedli k niekoľkohodinovým meškaniam letov. Situácia sa vrátila do normálu až podvečer.

Vyhrážky boli adresované napríklad aj Zámku vo Versailles, ktorý patrí k turisticky najvyhľadávanejším lokalitám pri Paríži. Od soboty ho tak už po tretí raz evakuovali a prehľadali pyrotechnici.

Minister spravodlivosti Dupond-Moretti povedal, že "vtipkári", ktorí sú za tieto falošné poplachy zodpovední, budú nájdení a potrestaní. Ak ide o neplnoleté osoby, budú podľa jeho slov musieť uhradiť vzniknuté škody ich rodičia.

Francúzsko je v stave zvýšenej pohotovosti od útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra. V krajine zároveň od uplynulého piatka najvyšší stupeň výstrahy pred teroristickými útokmi. Vláda ho vyhlásila v súvislosti s útokom, ku ktorému došlo v piatok na strednej škole v meste Arras.

Bývalý študent tejto školy tam na smrť nožom ubodal učiteľa a zranil tri osoby. Zadržaný útočník Mohammed Moguchkov tvrdil, že konal v mene Islamského štátu.

V pondelok bola pre falošný bombový poplach evakuovaná aj zmienená stredná škola, a to práve v čase, keď si mala minútou ticha uctiť zavraždeného učiteľa. V sobotu bolo pre rovnakú hrozbu evakuované aj múzeum Louvre.