Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

ČIERNY DEŇ pre francúzsku gastronómiu: Zomrel šéfkuchár Paul Bocuse

Na archívnej snímke uznávaný a rešpektovaný francúzsky šéfkuchár Paul Bocuse. Foto: TASR/AP

Bocuseho reštaurácia v obci Collonges-au-Mont-d’Or neďaleko Lyonu, sa vďaka nemu už od roku 1965 pýšila troma hviezdičkami kulinárskeho sprievodcu Michelin.

Paríž 20. januára (TASR) - Vo veku 91 rokov zomrel celosvetovo uznávaný francúzsky šéfkuchár Paul Bocuse. O jeho úmrtí informoval na Twitteri francúzsky minister vnútra Gérard Collomb.

"Paul Bocuse je mŕtvy a gastronómia žiali," uviedol v svojom príspevku. "Paul bol Francúzsko. Jednoduchosť a štedrosť. Dokonalosť a umenie života. Opustil nás pápež gastronómov," napísal ďalej Collomb, niekdajší starosta mesta Lyon.




Bocuseho reštaurácia v obci Collonges-au-Mont-d’Or neďaleko Lyonu, sa vďaka nemu už od roku 1965 pýšila troma hviezdičkami kulinárskeho sprievodcu Michelin, a síce vôbec najvyšším ocenením, aké môže udeliť tento najznámejší a najvplyvnejší hodnotiteľ reštaurácií vo svete. Umeniu tohto šéfkuchára, ktorý vo svete takmer polstoročie zosobňoval francúzsku kuchyňu, už vzdal poctu aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Prezident v oficiálnom komuniké vyzdvihol Bocuseho "vernosť" jeho rodnej obci Collonges-au-Mont-d’Or, v ktorej sa šéfkuchár narodil, viedol svoju svetoznámu reštauráciu a napokon vo veku 91 rokov i skonal. Macron zmienil Bocuseho "veľkorysosť, rešpekt voči tradíciám" i "jeho vynaliezavosť".

"Francúzka gastronómia prišla o svoju mýtickú postavu... Šéfkuchári plačú vo svojich kuchyniach, Elyzejskom paláci i po celom Francúzsku," uviedol francúzsky prezident.