Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zomrela najbohatšia žena sveta Liliane Bettencourtová

Liliane Bettencourtová Foto: TASR/AP

Dedička kozmetického koncernu, ktorý zamestnáva podľa oficiálnych údajov celkove 89.300 ľudí v rôznych častiach sveta a ktorého obrat predstavuje takmer 26 miliárd eur, bola najbohatšou ženou sveta.


Paríž 21. septembra (TASR) - Dedička kozmetického impéria L'Oréal, najbohatšia žena nielen Francúzska, ale celej planéty Liliane Bettencourtová zomrela v noci nadnes vo veku 94 rokov. Informáciu priniesli francúzske elektronické médiá s odvolaním sa na dcéru zosnulej Francois Bettencourtovú-Meyersovú.

Veľké zásluhy majetnej ženy vrátane založenia nadácie na podporu vedeckých a kultúrnych projektov v roku 1987, ale predovšetkým jej angažovanosť pri správe kozmetického koncernu, pri ktorého zrode stál jej otec Eugéne Schueller, sa v uplynulých rokoch ocitli v tieni afér spájaných s miliardárkiným menom.

Za jej života si zhlboka mohol vydýchnuť najprominentnejší z podozrivých v kauzách spájaných s jej menom, bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, ktorého predvolebná kampaň sa mala údajne financovať s pomocou Bettencourtovej. Niekdajšieho Sarkozyho volebného manažéra Erica Woertha súd napokon oslobodil od obvinenia, že prijal " čierne" peniaze, ktoré boli určené na predvolebnú kampaň.

Iba v máji však vo Francúzsku odsúdili na tri roky väzenia dlhoročného dôverníka Bettencourtovej Francoisa-Marie Baniera, fotografa, ktorý mal zneužiť demenciu starej dámy. Šesť mesiacov z trestu súd v Bordeaux napokon fotografovi zmenil na podmienečný trest.

Súdom stanoveným opatrovníkom miliardárky zbavenej svojprávnosti bol od roku 2011 jej vnuk Jean-Victor Meyers. Bettencourtová sa ešte v poslednom verejnom vystúpení vyjadrila, že ju chcú zavrieť a že v prípade zbavenia svojprávnosti sa vysťahuje z Francúzska, to však bolo jej posledné vyjadrenie.

Mnohé tajomstvá si podľa znalcov pomerov zobrala seniorka do hrobu. Podozrenia, že z jej sídla plynuli nemalé finančné prostriedky ilegálne na volebnú kampaň politických subjektov, sa síce nepreukázali, avšak nikdy úplne nezmizli.

Dedička kozmetického koncernu, ktorý zamestnáva podľa oficiálnych údajov celkove 89.300 ľudí v rôznych častiach sveta a ktorého obrat predstavuje takmer 26 miliárd eur, bola najbohatšou ženou sveta. Americký magazín Forbes vyčíslil hodnotu jej majetku na približne 39,5 miliardy dolárov (v prepočte takmer 33 miliárd eur).