Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Šéf Hamasu Sinwár údajne len tesne unikol izraelskej armáde

Izraelskí vojaci kráčajú v podzemnom tuneli, ktorý podľa armády použili príslušníci palestínskeho militantného hnutia Hamas na prepadnutie hraničného priechodu Erez medzi Izraelom a Pásmom Gazy v piatok 15. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Izraelským vojakom sa údajne dvakrát podarilo dostať k tunelom na miesta, kde sa mal tesne predtým zdržiavať Sinwár, uviedla v utorok večer izraelská televízna stanica Kanál 13.

Tel Aviv/Gaza 20. decembra (TASR) - Šéf palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy Jahjá Sinwár údajne len o vlások unikol izraelskej armáde, informuje TASR podľa stredajšej správy agentúry DPA.

Izraelským vojakom sa údajne dvakrát podarilo dostať k tunelom na miesta, kde sa mal tesne predtým zdržiavať Sinwár, uviedla v utorok večer izraelská televízna stanica Kanál 13.

Šesťdesiatjedenročný Sinwár sa podľa nej nikdy nezdržuje na jednom mieste dlhšiu dobu. Na začiatku vojny podľa izraelských médií ušiel zo severnej časti Pásma Gazy - keď sa údajne ukryl v humanitárnom konvoji smerujúcom na juh eklávy - a v súčasnosti by sa mal nachádzať v meste Chán Júnis v južnej časti tejto palestínskej enklávy. Mesto sa považuje za baštu Hamasu, píše DPA.

Izraelská armáda v utorok zároveň avizovala, že sa chystá zintenzívniť svoje operácie práve v Chán Júnise a v jeho okolí, aby dosiahli svoj cieľ, ktorým je zavraždiť Sinwára.

Médiá informovali, že počas pátrania po Sinwárovi izraelskí vojaci odhalili predchádzajúci úkryt veliteľa vojenského krídla Hamasu Muhammada Dajfa.

Sinwár sa považuje za jedného z organizátorov masakru na juhu Izraela zo 7. októbra, pri ktorom palestínski militanti zabili približne 1200 Izraelčanov, väčšinou civilistov.

V roku 1989 bol Jahjá Sinwár v Izraeli odsúdený za vraždu štyroch údajných kolaborantov a dvoch izraelských vojakov. Následne strávil viac než dve desaťročia v izraelskom väzení.

V roku 2011 sa dostal na slobodu ako jeden z viac než 1000 palestínskych väzňov výmenou za prepustenie izraelského vojaka Gilada Šalita, ktorého uniesli militanti v Pásme Gazy. Od roku 2017 je Sinwár vodcom palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v Pásme Gazy miesto Ismáíla Haníju, ktorý v súčasnosti žije v Katare a pôsobí ako predseda politického byra Hamasu.