Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Generálny tajomník OSN Guterres pricestoval na návštevu Ruska

António Guterres, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Na programe má Guterres stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

Moskva 20. júna (TASR) - Generálny tajomník António Guterres pricestoval v stredu na návštevu Ruskej federácie. Jeho lietadlo pristálo v Moskve v skorých nočných hodinách. Na programe má stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

Guterres si popoludní na štadióne Lužniky pozrie futbalový zápas medzi jeho rodným Portugalskom a Marokom. Generálny tajomník hodlá s ruskými činiteľmi neskôr rokovať o otázkach súvisiacich s rozličnými operáciami OSN, keďže Rusko je jedným z piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN, uvádza agentúra TASS.

Podľa vyhlásenia ruského rezortu diplomacie budú jeho rozhovory s Lavrovom zamerané na súčasný stav medzinárodných vzťahov vrátane krízy multilateralizmu vo svete diplomacie, úlohy BR OSN pri riešení najpálčivejších medzinárodných a regionálnych problémov a niekoľko ďalších aspektov vzťahov medzi Ruskom a OSN.

Guterres sa vo štvrtok zúčastní na diskusii Valdajského medzinárodného diskusného klubu, kde bude hovoriť o úlohe OSN pri regulácii medzinárodných vzťahov.