Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Generálny tajomník OSN vyslovil znepokojenie nad vraždou novinárky

Na snímke žena so zapálenou sviečkou na počesť pamiatky bulharskej reportérky Viktorije Marinovovej. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN na problém násilia páchaného na novinároch upozorňuje aj predstaviteľov členských štátov OSN.

Sofia 9. októbra (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval vlády členských štátov tejto medzinárodnej organizácie, aby zabezpečili spravodlivé potrestanie zločinov páchaných na novinároch, ako bola nedávna "hrôzostrašná vražda a znásilnenie" bulharskej reportérky Viktorije Marinovovej. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorca OSN Stéphane Dujarric v pondelok povedal, že Guterres je vraždou mladej novinárky "nesmierne znepokojený", a je zvedavý na výsledky vyšetrovania tohto zločinu. "Dochádza k znepokojujúcemu nárastu sexuálneho a iného násilia, ktorého terčom sa stávajú najmä ženy-novinárky," povedal v pondelok Dujarric na tlačovej konferencii v sídle OSN v New Yorku.

Podľa Dujarrica generálny tajomník OSN venuje tomuto trendu zvýšenú pozornosť a na problém násilia páchaného na novinároch upozorňuje aj predstaviteľov členských štátov OSN.

Telo 30-ročnej televíznej žurnalistky Viktorije Marinovovej, ktorá bola surovo zbitá, znásilnená a uškrtená, našli v sobotu 6. októbra blízko rieky Dunaj v meste Ruse na severe Bulharska.