Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Generálny tajomník Rady Európy vystríha pred návratom nacionalizmu

V poradí už 22. kongres lokálnych a regionálnych samospráv sa zameriava na otázky demokracie v časoch finančnej krízy v Európe a jej dopadu na jednotlivé európske regióny.

Štrasburg/Brusel 20. marca (TASR) - Demokracie musia odolať pokusom o znovuznárodnenie politiky pod tlakom technologických a ekonomických síl a narastajúcich populistických tendencií. Vyhlásil to dnes generálny tajomník Rady Európy (RE) Thorbjorn Jagland na kongrese lokálnych a regionálnych samospráv, ktorý sa koná v Štrasburgu.

V poradí už 22. kongres lokálnych a regionálnych samospráv, ktorý združuje volených predstaviteľov zo všetkých 47 členských štátov RE, sa zameriava na otázky demokracie v časoch finančnej krízy v Európe a jej dopadu na jednotlivé európske regióny.

Podľa Jaglanda je dôležité aj naďalej trvať na demokratických normách a hodnotách, na základe ktorých funguje väčšina európskych štátov.

"Tak ako trh profituje z istej miery regulácie, aj naše demokracie potrebujú jasné štandardy a hodnoty. Európsky projekt prechádza turbulenciami. Mnohí hovoria, že nastal čas prijímať rozhodnutia iba na domácej pôde. Aj preto je znovuznárodnenie európskych politík, našich spoločných výsledkov, reálnou hrozbou," povedal generálny tajomník RE.

Jagland uviedol, že starý duch nacionalizmu začal opäť obchádzať európsky kontinent a upozornil, že s fenoménom nacionalizmu sa netreba zahrávať.

"Nacionalizmus sa vždy rodí z niečoho zlého, ale zakaždým vedie ešte k horším riešeniam," povedal Jagland.