Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Grécko môže mať problémy so znižovaním dlhu, obáva sa EÚ a MMF

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dôvodom je , že Gréci môžu mať problémy s predpokladaným tempom realizácie reforiem , uvádza sa v správe Medzinárodného menového fondu , Európskej komisie a Európskej centrálnej banky.

Berlín 20. marca (TASR) - Medzinárodní veritelia sa obávajú, že Grécko bude mať problémy so znížením svojho dlhu do roku 2020 na stanovenú úroveň. To znamená prípadné ďalšie záchranné úvery.

V správe Medzinárodného menového fondu (MMF), Európskej komisie a Európskej centrálnej banky (ECB), ktorú zverejnila agentúra Associated Press, sa uvádza, že ambiciózny grécky program úsporných opatrení a štrukturálnych reforiem, ktorého cieľom je stlačiť štátny dlh do roku 2020 na 116,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), môže skončiť neúspechom. Dôvodom je, že "Gréci môžu mať problémy s predpokladaným tempom realizácie reforiem".


Reformy a nepriaznivé vyhliadky ekonomiky

Podľa veriteľov je možné, že dôjde k naplneniu pesimistického scenára, podľa ktorého aj po započítaní odpisov gréckeho dlhu súkromnými veriteľmi sa dlh Grécka podarí do roku 2020 znížiť len na 145,5 % HDP.

Okrem obáv z pomalej realizácie reforiem sú tu aj nepriaznivé vyhliadky gréckej ekonomiky. Tá je už piaty rok v recesii a ak plán znižovania dlhu má mať nejaký efekt, bude sa ekonomika musieť najskôr oživiť. Grécka centrálna banka ale predpokladá, že aj tento rok zaznamená HDP pokles, a to o 4,5 %. Z recesie sa ekonomika nedostane ešte ani v budúcom roku, aj keď jej pokles očakáva banka na úrovni už len 0,5 %. Problémom bude aj nezamestnanosť na úrovni vyše 19 %.


Parlamentné voľby

Navyše, Grécko čakajú koncom apríla alebo začiatkom mája parlamentné voľby, ktoré reformy pravdepodobne opäť odložia. A nie je vylúčené ani to, že nová vláda sa napriek pôvodným sľubom predsa len bude snažiť o isté úpravy v podmienkach záchranného programu, na ktorom sa Atény s veriteľmi dohodli.

"Nedá sa vylúčiť, že Grécku bude určenie a realizácia potrebných štrukturálnych fiškálnych reforiem trvať o niečo dlhšie, než sa pôvodne predpokladalo," dodáva sa v správe medzinárodných veriteľov. Rovnako aj príjmy z privatizácie nemusia byť na takej úrovni, aká sa očakáva, a to v dôsledku či už problémov na trhoch alebo politických prekážok.