Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Gruzínsky parlament zrušil schôdzu pre poškodenie budovy cez protesty

Demonštranti mávajú gruzínskou štátnou vlajkou počas opozičného protestu proti návrhu zákona v blízkosti budovy parlamentu v gruzínskom Tbilisi vo štvrtok 2. mája 2024. Foto: TASR/AP

V parlamente platí tzv. červený bezpečnostný stupeň a dovnútra môžu byť vpustené len osoby s povolením od šéfa kancelárie parlamentu.

Tbilisi 2. mája (TASR) - Gruzínsky parlament v utorok zrušil svoju schôdzu a plánované zasadnutie svojho predsedníctva. Tlačová služba parlamentu ako dôvod uviedla poškodenie budovy a infraštruktúry parlamentu počas protestnej demonštrácie proti návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu. V súčasnosti v parlamente prebiehajú čistiace a renovačné práce, informuje TASR podľa agentúry AP.

V parlamente platí tzv. červený bezpečnostný stupeň a dovnútra môžu byť vpustené len osoby s povolením od šéfa kancelárie parlamentu.

Protesty v súvislosti s hlasovaním o návrhu zákona o "zahraničných agentoch" v druhom čítaní vypukli v stredu večer a pokračovali až do asi 02.00 h miestneho času. Pred parlamentom sa zišli tisíce ľudí, ktorí žiadali stiahnutie návrhu zákona, ktorý je podľa nich inšpirovaný ruským vzorom. Pri budove zákonodarného zboru horeli vatry a vznikali barikády.

Niekoľko demonštrantov sa pokúšalo dostať do parlamentu cez bočné vchody, zásahové jednotky polície proti nim nasadili vodné delá a slzotvorný plyn. Hlásené bolo aj použitie gumových projektilov. Gruzínske médiá zverejnili zábery na takto zranené osoby, ale ministerstvo vnútra použitie gumených projektilov poprelo.

Ministerstvo zdravotníctva doteraz informovalo o hospitalizácii ôsmich zranených demonštrantov. Na úsvite sa objavila informácia, že počas stredajších protestov boli zadržaní dvaja mladí ľudia.

Za schválenie návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu hlasovalo 1. mája v druhom čítaní 83 poslancov, proti bolo 23 poslancov. Prvým čítaním návrh zákona prešiel 17. apríla. Tretie, záverečné čítanie sa očakáva v polovici mája.

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová už avizovala, že zákon bude vetovať. Vládna koalícia však má dostatočnú parlamentnú väčšinu na prelomenie veta prezidentky.

Európska únia, ktorá Gruzínsku vlani v decembri udelila štatút kandidátskej krajiny, zákon o transparentnosti vonkajšieho vplyvu označila za nezlučiteľný s hodnotami EÚ, čo ohrozuje ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.