Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Guatemala, Salvádor a Honduras majú štatisticky najviac vrážd na svete

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Krajiny v Strednej Amerike sú v zovretí štátov produkujúcich drogy - z južnej strany - a severne ležiacich krajín, ktoré sú najväčšími odberateľmi drog.

New York 17. mája (TASR) - V dôsledku násilia medzinárodného organizovaného zločinu a pašovania drog sa v Strednej Amerike prudko zvýšil počet vrážd. Honduras, Salvádor a Guatemala majú štatisticky najviac vrážd na svete, informovala v noci nadnes tlačová agentúra DPA.

V Hondurase je 86 vrážd na 100.000 ľudí, v Salvádore 72 na 100.000 ľudí a v Guatemale zaznamenali 39 vrážd na 100.000 ľudí, uviedol generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v stredu na stretnutí o bezpečnosti v Strednej Amerike.

Podľa šéfa OSN ide v stredoamerických štátoch o viac než o nárast počtu zavraždených osôb, je to kríza, prinášajúca do spoločnosti obrovský žiaľ a nestabilitu.

Krajiny v Strednej Amerike sú v zovretí štátov produkujúcich drogy - z južnej strany - a severne ležiacich krajín, ktoré sú najväčšími odberateľmi drog. Táto zemepisná blízkosť kriminalitu povzbudila, vysvetlil šéf OSN.

Pri protidrogovej akci DEA i v Hondurase zahynuli miestni Indiáni



Niekoľko agentov amerického protidrogového úradu DEA sa v Hondurase zúčastnilo na protidrogovej akcii, pri ktorej zahynuli miestni Indiáni. Informovala o tom v noci nadnes tlačová agentúra AP.

Americkí agenti boli v helikoptére, z ktorej honduraská polícia strieľala na čln na rieke Patuca, pričom prišli o život dvaja muži a dve tehotné ženy.

Minulotýždňový incident na severovýchodnom pobreží krajiny rozhneval miestnych Indiánov, ktorí z pomsty podpálili niekoľko vládnych budov. Vydali tiež vyhlásenie, v ktorom žiadali odchod agentov DEA.

Honduraskí a americkí predstavitelia uviedli, že posádka helikoptéry sa podieľala na protidrogovej misii. Honduraskí vojaci opätovali streľbu, keď sa vrtuľník dostal do paľby.

Podľa zástupcov miestnych úradov boli obete na love homárov a mäkkýšov, čo robievali každý deň. Starosta mesta Ahuas zdôraznil, že išlo o "nevinných ľudí", ktorí nemali nič spoločného s drogami.