Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Guterres o boji proti zmene klímy: Kľúčové otázky sa stále nevyriešili

Generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Viacerí pozorovatelia varovali, že stretnutie v Poľsku by mohlo zlyhať a skončiť bez dosiahnutia dohody o kľúčových otázkach. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Katovice 12. novembra (TASR) - Kľúčové politické otázky, pre ktoré nastala na Konferencii OSN o zmene klímy (COP24) v Poľsku patová situácia, sa ešte stále nepodarilo vyriešiť, upozornil v stredu generálny tajomník OSN António Guterres. V Katoviciach sa neplánovane zastavil na svojej ceste do Švédska, kde sa konajú rozhovory o Jemene.

Viacerí pozorovatelia varovali, že stretnutie v Poľsku by mohlo zlyhať a skončiť bez dosiahnutia dohody o kľúčových otázkach. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Boj proti klimatickej zmene je "dnes otázkou života a smrti", povedal Guterres pred zástupcami 195 štátov na podujatí v Katoviciach necelých 48 hodín pred tým, ako sa konferencia skončí.

"Všetky oči sveta sa na nás upierajú," povedal Guterres, ktorý na otvorení konferencie vystúpil pred desiatimi dňami a neplánoval sa tam vrátiť. Podľa generálneho tajomníka OSN je načase dohodnúť sa na politických kompromisoch. "Znamená to priniesť obete, pre nás všetkých to však bude prínosom," vysvetlil.

"Premrhať takúto príležitosť by ohrozilo našu poslednú šancu zastaviť nezadržateľnú zmenu klímy," varoval Guterres. "Bolo by to nielen nemorálne, ale aj samovražedné."

Dvojtýždňová konferencia je zameraná na vytvorenie pravidiel financovania a plnenia záväzkov, ktoré vyplývajú z parížskej klimatickej dohody z roku 2015. Cieľom parížskej klimatickej dohody je udržanie rastu globálnej teploty pod dva stupne Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím - s tým, že sa krajiny budú snažiť o obmedzenie na 1,5 stupňa Celzia.

Podľa aktuálnych zistení Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) však úroveň skleníkových plynov v ovzduší dosiahla opäť rekordnú úroveň a v prípade pokračovania tohto trendu môžu svetové teploty do konca 21. storočia vzrásť o tri až päť stupňov.