Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Guterres vyzval na pokoj zbraní v Pásme Gazy počas ramadánu

Na archívnej snímke generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Organizácia Spojených národov upozorňuje, že Palestínčanom v Pásme Gazy hrozí hladomor v dôsledku kritického nedostatku potravín, vody, paliva a liekov.

New York 11. marca (TASR) - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v pondelok vyzval na pokoj zbraní v Pásme Gazy počas ramadánu, posvätného mesiaca moslimov. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

Ramadán sa začal v pondelok a podľa Guterresa oslavuje "mier, zmierenie a solidaritu". Dodal, že aj napriek jeho začiatku však v Pásme Gazy pokračuje "zabíjanie, bombardovanie a krviprelievanie".

Šéf OSN vyzval na prepustenie rukojemníkov, ktorých hnutie Hamas unieslo pri útoku na Izrael 7. októbra. Žiadal tiež, aby boli odstránené všetky prekážky na "zaistenie dodávok pomoci v požadovanej rýchlosti a v masívnom rozsahu".

"Oči histórie sa pozerajú... Nemôžeme odvrátiť zrak. Musíme konať, aby sme sa vyhli úmrtiam, ktorým sa dá predísť," uviedol Guterres. "Mesiac čo mesiac sme boli svedkami zabíjania civilistov a ničenia na úrovni, ktorá je za všetky roky môjho pôsobenia vo funkcii generálneho tajomníka bezprecedentná," skonštatoval.

Pomoc podľa jeho slov prichádza "po kvapkách, ak vôbec príde". "Medzinárodné humanitárne právo je v troskách," dodal.

Izrael spustil vojenskú operáciu v Pásme Gazy v reakcii na útok Hamasu na izraelské územie zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo približne 1200 ľudí a najmenej 250 ďalších bolo podľa izraelských úradov unesených. Odvetné kroky izraelskej armády v Pásme Gazy si odvtedy vyžiadali už viac ako 31.000 obetí, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze.

Organizácia Spojených národov upozorňuje, že Palestínčanom v Pásme Gazy hrozí hladomor v dôsledku kritického nedostatku potravín, vody, paliva a liekov.