Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Guvernéra lotyšskej centrálnej banky dočasne zbavili funkcie

Guvernér lotyšskej centrálnej banky Ilmars Rimševičs bol dočasne zbavený funkcie pre podozrenie z korupcie. Počas vyšetrovania bude Rimševičs suspendovaný, uviedla v utorok kancelária premiéra Marisa Kučinskisa. Foto: TASR/AP

Rimševičs je na čele lotyšskej centrálnej banky od roku 2001 a ako jej šéf je tiež od roku 2014, keď krajina prijala euro.

Riga 20. februára (TASR) - Guvernér lotyšskej centrálnej banky Ilmars Rimševičs bol dočasne zbavený funkcie pre podozrenie z korupcie. Počas vyšetrovania bude Rimševičs suspendovaný, uviedla v utorok kancelária premiéra Marisa Kučinskisa.

Rimševičs v utorok na tlačovej konferencii obvinenia odmietol. "Od nikoho som nepožadoval úplatok, ani som žiaden neprijal." Guvernér lotyšskej centrálnej banky je podľa vlastných slov obeťou koordinovanej kampane niektorých lotyšských bánk, ktoré chcú naštrbiť povesť Lotyšska a autoritu centrálnej banky. Rimševičs predpokladá, že sa pre svoj tvrdý postoj ku korupcii stal cieľom diskreditačnej kampane.

Guvernéra lotyšskej centrálnej banky cez víkend dočasne zatkli. Podľa Úradu na boj s korupciou KNAB mal 52-ročný Rimševičs požadovať úplatok vo výške 100.000 eur. Po zaplatení kaucie v rovnakej výške ho v pondelok (19. 2.) prepustili.

Rimševičs je na čele lotyšskej centrálnej banky od roku 2001 a ako jej šéf je tiež od roku 2014, keď krajina prijala euro, členom Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB). V roku 2013 sa začalo už jeho tretie 6-ročné funkčné obdobie. Vysoko postavení lotyšskí politici požadujú, aby Rimševičs pre obvinenia z korupcie odstúpil. ECB sa k prípadu zatiaľ odmietla vyjadriť.

Podľa lotyšskej legislatívy môže parlament predčasne odvolať guvernéra centrálnej banky len po jeho rezignácii alebo v prípade ťažkých pochybení. Vina mu však musí byť dokázaná právoplatným súdnym rozsudkom.