Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Letný summit EÚ dal navždy zbohom dvojici Merkozy, tvrdí Swoboda

A. Merkelová a N. Sarkozy Foto: TASR/AP

Pokrok letného summitu EÚ spočíva v tom, že sa podarilo prelomiť určitý odpor konzervatívnych politikov, ktorý predstavovala najmä dvojica Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy (Merkozy), tvrdí Swoboda.

Brusel 29. júna (TASR) - Progresívna aliancia socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D) v dnešnom stanovisku pre médiá privítala nočnú dohodu lídrov na summite EÚ týkajúcu sa opatrení pre rast a investície, ako aj rozhodnutie pokračovať vo vytváraní bankovej únie.

"Tento summit dal definitívne zbohom dvojice Merkozy. Iný typ Európy je teraz v kurze," uviedol predseda S&D Hannes Swoboda.

Podľa rakúskeho politika, ktorý predsedá frakcii socialistov v europarlamente, lídri EÚ po prvýkrát na summite dokázali, že vedia nielen hovoriť o potrebe rastu, ale aj prijímať konkrétne opatrenia.

"Zavedenie týchto opatrení si vyžaduje dlhší čas, ale ide o veľmi dôležitý signál," povedal Swoboda o opatreniach, ktoré sa zrodili počas nočného rokovania európskych lídrov na bruselskom summite. Podľa S&D pokrok letného summitu EÚ voči predošlým zasadaniam Európskej rady je v tom, že aj na naliehanie sociálno-demokratických lídrov z členských štátov únie sa podarilo prelomiť určitý odpor konzervatívnych politikov, ktorý predstavovala najmä dvojica Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy (Merkozy) a presadiť opatrenia z oblasti fiškálnej disciplíny, ktoré zohľadňujú ekonomický rast a podporu zamestnanosti.

"Vládnutie Francoisa Hollanda s podporou ostatných sociálno-demokratických lídrov, ako napríklad Mario Monti, pomohlo prelomiť odpor nemeckej kancelárky Angely Merkelovej," vyhlásil Swoboda. A dodal, že aj tento summit je potvrdením o "úpadku" konzervatívnej netolerantnosti.

S&D tiež privítala prvé kroky lídrov vedúce k vytváraniu celoeurópskeho bankového dohľadu a aktívnejšiu úlohu Európskej centrálnej banky a Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS), čo sú opatrenia na posilnenie dôveryhodnosti v spoločnú menu, ktoré, ako pripomenul Swoboda, eurosocialisti navrhovali už dlhé obdobie.