Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Karadžič požiadal súd v Haagu o zrušenie rozsudku o genocíde

Na snímke bývalý bosnianskosrbský prezident Radovan Karadžič. Foto: TASR/AP

V prvý deň odvolacieho súdneho konania Karadžič uviedol, že proces v rámci Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu, ktorý vyústil do jeho odsúdenia na 40 rokov, bol nespravodlivý.

Haag 23. apríla (TASR) - Bosnianskosrbský vojnový líder Radovan Karadžič požiadal v pondelok haagsky súd OSN pre vojnové zločiny o zrušenie verdiktu, že je vinný z genocídy. Požiadal tiež o nový proces, informovala agentúra DPA.

V prvý deň odvolacieho súdneho konania 72-ročný Karadžič uviedol, že proces v rámci Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY), ktorý vyústil do jeho odsúdenia na 40 rokov väzenia, bol nespravodlivý.

"Žiadame vás o zrušenie nespravodlivého verdiktu a nariadenie nového procesu," povedal Karadžičov obhajca Peter Robinson päťčlennému panelu sudcov a dodal, že prokuratúre sa nepodarilo priamo dokázať trestnú zodpovednosť jeho klienta. "Bol to megaproces založený na domnienke, že Karadžič je vinný," uviedol Robinson a označil proces ako "nezvládnuteľný".

Karadžič sa odvolal proti verdiktu z roku 2016, na základe ktorého ho súd poslal do väzenia na 40 rokov po tom, ako ho uznal za vinného v desiatich bodoch obžaloby. Medzi obvineniami figuruje srebrenická genocída, ako aj obliehanie Sarajeva počas bosnianskej občianskej vojny v rokoch 1992-95. Aj v pondelok trval na tom, že srbské sily konali počas tohto krvavého konfliktu iba v sebaobrane.

Prokuratúra sa odvolala voči Karadžičovmu oslobodzujúcemu rozsudku v inom prípade genocídy a požaduje, aby bol verdikt rozšírený na doživotie. Prokuratúra predloží svoje argumenty v utorok.

Karadžiča odsúdili ako bývalého prezidenta bosnianskych Srbov za podiel na genocíde a etnických čistkách spáchaných na bosnianskych Moslimoch.

Obliehanie Sarajeva, ktoré si počas tri a pol roka vyžiadalo 10.000 mŕtvych, a masakra v Srebrenici, kde Srbi počas niekoľkých dní v júli 1995 zavraždili zhruba 8000 bosnianskych mužov a chlapcov, sú všeobecne považované za najhoršie zločiny, aké sa v Európe odohrali od ukončenia druhej svetovej vojny.

ICTY ukončil svoju činnosť koncom minulého roka; Karadžičove odvolanie bude preto riešiť Mechanizmus OSN pre medzinárodné trestné tribunály (MICT). Verdikt týkajúci sa jeho odvolaní sa očakáva koncom tohto roka, dodáva agentúra DPA.