Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Karadžič sa odvolá voči rozsudku o genocíde

Žena drží transparent s nápisom a podobizňou Radovana Karadžiča. Foto: TASR/AP

Medzi obvineniami figuruje aj obliehanie Sarajeva počas bosnianskej občianskej vojny v rokoch 1992-95.

Haag 23. apríla (TASR) - Bosnianskosrbský vojnový líder Radovan Karadžič sa v pondelok odvolá na Medzinárodnom trestnom tribunáli pre bývalú Juhosláviu (ICTY) voči svojmu odsúdeniu z genocídy a iných zločinov. Píše o tom agentúra DPA.

Karadžiča odsúdili v roku 2016. Hodlá sa odvolať voči verdiktu, na základe ktorého ho súd poslal do väzenia na 40 rokov po tom, ako ho uznal za vinného v desiatich bodoch obžaloby. Medzi obvineniami figuruje srebrenická genocída, ako aj obliehanie Sarajeva počas bosnianskej občianskej vojny v rokoch 1992-95.

Karadžič (72) požiadal o nový proces po tom, ako skritizoval predchádzajúce súdne procesy na ICTY. Prokuratúra sa odvolala voči Karadžičovmu oslobodzujúcemu rozsudku v prípade genocídy a požaduje, aby bol verdikt rozšírený na doživotie.

Karadžiča odsúdili ako bývalého prezidenta bosnianskych Srbov za podiel na genocíde a etnických čistkách spáchaných na bosnianskych Moslimoch.

Obliehanie Sarajeva, ktoré si počas tri a pol roka vyžiadalo 10.000 mŕtvych, a masakra v Srebrenici, kde Srbi počas niekoľkých dní v júli 1995 zavraždili zhruba 8000 bosnianskych mužov a chlapcov, sú všeobecne považované za najhoršie zločiny, aké sa v Európe odohrali od ukončenia druhej svetovej vojny.

ICTY ukončil svoju činnosť koncom minulého roka; Karadžičove odvolanie bude preto riešiť Mechanizmus OSN pre medzinárodné trestné tribunály (MICT).