Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Anonymous opäť ochromili oficiálny server Vatikánu

Ilustračné foto Foto: TASR

Anonymous obvinil Sv. stolicu z neustáleho zasahovania do vnútorných záležitostí Talianska.

Vatikán 12. marca (TASR) - Hackeri zo zoskupenia Anonymous dnes po druhý raz v priebehu piatich dní ochromili internetovú stránku Vatikánu. Do ich pozornosti sa dostal aj server Vatikánskeho rozhlasu, ten je však zatiaľ funkčný.

Oficiálna doména Svätej stolice www.vatican.va bola dnes popoludní nedostupná.

V blogu talianskej pobočky Anonymous sa hovorí o proteste voči prítomnosti údajne zdraviu škodlivých vysielačov Vatikánskeho rozhlasu v Santa Maria di Galeria severne od Ríma, v okolí ktorých sa mali namerať zvýšené hodnoty žiarenia.

Miestni, v radoch ktorých zaznamenali v uplynulých rokoch zvýšený výskyt leukémie, podnikli v tejto súvislosti už súdne kroky. Vatikánsky rozhlas v reakcii zredukoval objem vysielania i kapacity vysielačov, súčasne však zdôraznil, že vždy dodržiaval medzinárodné smernice v súvislosti s elektromagnetickým žiarením. Talianska justícia obvinených zodpovedných predstaviteľov Vatikánskeho rozhlasu oslobodila.

Hackeri zo skupiny Anonymous už 7. marca oznámili, že vyradili z činnosti internetovú stránku Vatikánu.

Podľa ich vtedajšieho vyhlásenia sa rozhodli "napadnúť túto stránku v reakcii na doktrínu, liturgiu, ako aj absurdné a anachronické pravidlá", ktoré Vatikán šíri po celom svete. Anonymous súčasne obvinil Sv. stolicu z neustáleho zasahovania do vnútorných záležitostí Talianska. Pripomenul mu tiež zodpovednosť za početné prehrešky z minulosti, vrátane inkvizície, upaľovania kacírov, pálenia kníh, predávania odpustkov, ako aj za sexuálne zneužívanie detí katolíckymi kňazmi v ostatných desaťročiach.

Hackeri používajúci označenie Anonymous už napadli webové stránky mnohých popredných inštitúcií a firiem po celom svete.