Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Hamas hlási 70 obetí izraelských útokov v konvojoch utekajúcich z Gazy

Palestínski demonštranti počas zrážok s príslušníkmi izraelských síl po demonštrácii na vyjadrenie solidarity s obyvateľmi pásma Gazy v meste Nábulus, na Západnom brehu Jordánu 13. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Tlačová kancelária Hamasu informovala o leteckých útokoch na troch rôznych miestach.

Gaza 13. októbra (TASR) - Predstavitelia hnutia Hamas oznámili, že 70 ľudí, najmä žien a detí, bolo zabitých počas leteckých útokov Izraela na konvoje opúšťajúce Gazu. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Tlačová kancelária Hamasu informovala o leteckých útokoch na troch rôznych miestach. Kto bol cieľom útokov, nebolo bezprostredne jasné a nie je známe ani to, či v konvojoch boli ozbrojenci.

Palestínčania sa v piatok začali hromadne presúvať zo severu na juh pásma Gazy po tom, ako izraelská armáda približne jednému miliónu obyvateľov nariadila evakuáciu. Ide o súčasť pripravovanej pozemnej ofenzívy proti militantom z hnutia Hamas.

Organizácia Spojených národov upozornila, že takáto hromadná evakuácia je nereálna a vyzvala Izrael, aby nariadenie zrušil. Rodiny v autách, nákladiakoch či vozoch ťahaných oslami, naložených osobnými vecami, smerovali po hlavnej ceste von z mesta Gaza. Izrael uviedol, že jeho armáda uskutočňuje dočasné razie voči militantom.