Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Harrisová: Politické hry pri pomoci Ukrajine nemajú miesto

Na snímke Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

Zelenskyj vyjadril USA dôveru ako najväčšiemu finančnému a vojenskému podporovateľovi Kyjeva, o ktorom sa nedomnieva, že by sám sebe dovolil prestať s takouto podporou.

Mníchov 17. februára (TASR) - Spojené štáty nesmú dopustiť, aby vojenskú pomoc pre Ukrajinu brzdilo politické handrkovanie, povedala v sobotu v Mníchove viceprezidentka USA Kamala Harrisová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Pokiaľ ide o našu podporu Ukrajine, musíme byť neochvejní a nemôžeme hrať politické hry," povedala Harrisová po bilaterálnych rozhovoroch s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktoré dvojica absolvovala na okraj Mníchovskej bezpečnostnej konferencie.

Zelenskyj vyjadril USA dôveru ako najväčšiemu finančnému a vojenskému podporovateľovi Kyjeva, o ktorom sa nedomnieva, že by sám sebe dovolil prestať s takouto podporou. Harrisová pripomenula, že so Zelenským sa naposledy v Mníchove stretla pred dvoma rokmi, päť dní predtým, ako Rusko napadlo Ukrajinu.

"Počas nasledovných dvoch rokov sme spolu viedli mnoho rozhovorov, pričom vy ste preukázali mimoriadnu odvahu - a úspechy na bojisku," povedala ukrajinskému prezidentovi. "Je zdrojom našej hrdosti a nášho záväzku voči demokracii i demokratickým princípom podporovať vás všetkými možnými spôsobmi. A naša podpora je neoblomná a nekonečná," zdôraznila. Zelenskyj poďakoval Harrisovej za podporu USA od začiatku vojny a zdôraznil jej význam aj teraz.

Ďalší balík americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu je už niekoľko mesiacov paralyzovaný chaosom v americkom Kongrese i napriek opakovaným žiadostiam Kyjeva o poskytnutie naliehavej podpory.

Balík v hodnote 95 miliárd dolárov, ktorý okrem pomoci pre Ukrajinu zahŕňa aj podporu pre Izrael a Taiwan, schválil v utorok Senát amerického Kongresu. Pomoc však musí odobriť aj republikánmi ovládaná Snemovňa reprezentantov, pričom jej predseda Mike Johnson z Republikánskej strany už avizoval, že balík bude blokovať. Jeho stranícki kolegovia poskytnutie pomoci podmieňujú sprísnením režimu na hraniciach USA s Mexikom.