Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Hasiči stále odpratávajú sutiny, vyšetrovatelia do domu nesmú vojsť

Miesto výbuchu v centre Prahy Foto: TASR/AP

Zatiaľ nie je jasné, či výbuch spôsobil poškodený plynovod z ulice, alebo vo vnútri domu na Divadelnej ulici číslo päť.

Praha 30. apríla (TASR) - V dome na Divadelnej ulici v centre Prahy, ktorý v pondelok okolo 10.00 h vážne poškodil výbuch plynu, dnes naďalej prebiehajú odpratávacie práce.

Až po ich skončení budú môcť do objektu vstúpiť vyšetrovatelia a plynári. Ľudia sa do svojich domovov v okolí môžu dostať iba v sprievode policajtov. Informovali o tom české spravodajské servery iDNES.cz a Novinky.cz.

Vyšetrovanie príčin explózie budú teda môcť začať až po tom, keď bude pohyb vnútri objektu bezpečný. Odpratávanie bude trvať minimálne do dnešného neskorého popoludnia, uviedol hovorca pražskej polície Jan Daněk. Predstavitelia úradov tiež potvrdili, že je veľmi nepravdepodobné, že v sutinách sa môže ešte niekto nachádzať.

Hasiči medzitým spolu s banskou záchrannou službou a pracovníkmi českej stavebnej spoločnosti Metrostav celú noc odpratávali trosky a zaisťovali poškodený dom. Robili to v trojhodinových zmenách.

Na mieste sú aj geometri stavebnej firmy, ktorí merajú, či sa dom "nehýbe". Zaisťovacie práce prebiehajú pod priamym dohľadom mestského statika Petra Macháně. Ten už v pondelok povedal, že poškodenia domu nebudú také, aby musel byť klasicistický dom strhnutý.

Ulicami v okolí výbuchu prechádzali celú noc špeciálne vozidlá plynárov, ktorí monitorovali, či niekde nedochádza k ďalšiemu úniku. Tieto kontroly vykonávajú aj počas dneška a budú v nich pokračovať. Dvadsať domov, ktoré v pondelok plynári odpojili, je stále bez dodávok a vypustený je i plynovod pod Divadelnou ulicou.

Niekoľko hodín po výbuchu, ešte v pondelok, namerali zvýšené hodnoty na rohu povestnej kaviarne Slavia. Plynári sa tam preto prekopali k plynovodu, aby pre istotu skontrolovali aj potrubie pod frekventovanou ulicou.

Hovorca spoločnosti Pražská plynárenská Miroslav Vránek povedal pre Novinky.cz, že zatiaľ nie je jasné, či výbuch spôsobil poškodený plynovod z ulice, alebo vo vnútri domu na Divadelnej ulici číslo päť.

Až keď hasiči odpracú zvyšky trosiek z poškodeného domu, môžu na mieste začať pracovať vyšetrovatelia, aby zistili príčiny explózie. Psovodi tam už nezasahujú.

V podstate sa do normálu dostala aj doprava. Po Smetanovom nábreží aj po Národnej triede jazdia autá i hromadná doprava. Uzavreté zostávajú len ulice Divadelná, Krocínova a Karoliny Světlej.

Obmedzený je prechod popri kaviarni Slavia a Akadémii vied, kde sú postavené zátarasy.