Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Hillary Clintonová spája násilie v Mali s útokom v Líbyi

Hillary Clintonová Foto: TASR/AP Photo

Americká ministerka tvrdí, že al-Káida je prítomná v oblasti severozápadnej Afriky od Líbye po Mauritániu. Odtiaľ organizuje útoky a únosy v susedných krajinách s cieľom podkopať demokratické snahy.

New York 27. septembra (TASR) - Násilie v severoafrickom Mali súvisí v útokom na americké veľvyslanectvo v Líbyi, vyhlásila dnes americká ministerka zahraničných veci Hillary Clintonová. Informáciu priniesla agentúra DPA.

Clintonová to povedala na okraj zasadnutia Valného zhromaždenia OSN o Saheli. Dodala, že povstanie na severe Mali sa musí skončiť vyrokovaným politickým kompromisom. Pokračujúca vzbura podľa jej slov zvyšuje hrozbu z násilného extrémizmu v tejto oblasti.

Americká ministerka tvrdí, že al-Káida je prítomná v moslimskej časti Maghribu, oblasti severozápadnej Afriky od Líbye po Mauritániu. Odtiaľ organizuje útoky a únosy v susedných krajinách s cieľom podkopať demokratické snahy.

USA stupňujú svoje protiteroristické snahy v oblastiach Sahelu a Maghribu, zároveň budujú partnerstvo s líbyjskou vládou a ďalšími krajinami, aby im pomohli čeliť rastúcej hrozbe, analyzuje DPA.