Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Historickej šikmej veži Garisenda v centre Bologne hrozí zrútenie

Historická veža Garisenda v Bologni. Foto: TASR/AP

Úrady v októbri uzavreli námestie okolo oboch veží z dôvodu výskytu prasklín a nezvyčajnému kývaniu. Námestie pravdepodobne zostane uzavreté ešte niekoľko rokov.

Rím 17. novembra (TASR) - Historickej veži Garisenda v severotalianskom meste Bologna hrozí bezprostredné nebezpečenstvo zrútenia. Vyplýva to z vedeckej správy, ktorú tento týždeň predložili tamojšiemu starostovi Matteovi Leporemu. TASR informáciu prevzala z piatkovej správy tlačovej agentúry DPA.

Odborníci poukázali na čerstvé trhliny v murive veže a jej zvýšené knísanie, pričom vyzvali na urýchlené prijatie opatrení na stabilizáciu tejto stavby z 12. storočia, napísali denníky la Repubblica a Corriere della Sera.

Dve šikmé veže - Garisenda a Asinelli - na centrálnom námestí Piazza di Porta Ravegnana patria medzi najznámejšie bolonské pamiatky. Už nejaký čas však vyvolávajú obavy, pričom hlavná pozornosť sa sústreďuje na menšiu Garisendu. Veža má výšku 48 metrov a na vrchole sa vychyľuje o 3,2 metra.

Výbor odborníkov teraz vyhlásil najvyšší stupeň poplachu. "Nevieme povedať, či sa veži nič nestane, alebo dôjde k čiastočnému alebo náhlemu zrúteniu," povedal architekt Amedeo Bellini. Vyzval mesto, aby čo najskôr prijalo opatrenia.

Úrady v októbri uzavreli námestie okolo oboch veží z dôvodu výskytu prasklín a nezvyčajnému kývaniu. Námestie pravdepodobne zostane uzavreté ešte niekoľko rokov.

Garisenda, ktorá stojí vedľa 97-metrovej veže Asinelli v starobylom centre Bologne, je v znepokojujúcom stave, potvrdila námestníčka ministra kultúry Lucia Borgonzoniová. Uviedla, že na zabezpečenie stability veže je k dispozícii približne päť miliónov eur, dopĺňa tlačová agentúra ANSA.

Lepore v októbri povedal, že je pripravený "prijať všetky iniciatívy, ktoré budú potrebné na zaistenie bezpečnosti občanov a Garisendy". Zároveň oznámil vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá bude monitorovať stabilitu tejto historickej stavby.