Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Holandská justícia vlani zaistila 221 mil. eur z nelegálnej činnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Objem týchto prostriedkov, ktoré poputujú do štátnej kasy, výrazne prevyšuje cieľovú sumu 138 miliónov eur, ktorú si v tejto spojitosti stanovilo samotné ministerstvo.

Brusel/Amsterdam 19. januára (TASR) - Úradníci holandského ministerstva spravodlivosti vlani zaistili viac ako 221 miliónov eur od odsúdených zločincov. Objem týchto prostriedkov, ktoré poputujú do štátnej kasy, výrazne prevyšuje cieľovú sumu 138 miliónov eur, ktorú si v tejto spojitosti stanovilo samotné ministerstvo. Uviedol to v piatok spravodajský server DutchNews.nl.

V prípade zaistených prostriedkov išlo sčasti o peniaze z nelegálnej činnosti, ktoré sa našli u podozrivých osôb počas policajných razií, či o financie z rôznych pochybných transakcií.

Ešte lepší "úlovok" mali holandské úrady v roku 2016, keď sa podarilo zaistiť sumu 416 miliónov eur.

Prokurátorka Marianne Bloosová v stanovisku pre médiá uviedla, že zacielenie úradov na majetok pochádzajúci z trestnej činnosti vedie páchateľov k inovatívnejším prístupom pri praní špinavých peňazí.

"My musíme robiť to isté a to znamená inovovať počas celého procesu," priznala Bloosová. Za užitočnú v tejto spojitosti považuje zlepšujúcu spoluprácu s rezortmi spravodlivosti zo zahraničia. Podľa jej slov však ani zločinci nezaháľajú a využívajú rôzne nové metódy, napríklad virtuálne meny ako je bitcoin, aby presunuli a ukryli svoje nelegálne získané zdroje.

osobitný spravodajca TASR Jaromír Novak