Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

V Holandsku zadržali Sýrčana podozrivého zo zločinov proti ľudskosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Okrem Holandska stíha zločiny proti ľudskosti v Sýrii aj Nemecko a Francúzsko.

Haag 8. decembra (TASR) - Sýrskeho utečenca zadržali v piatok v Holandsku pre podozrenie zo zločinov proti ľudskosti vrátane sexuálneho násilia. Skutkov sa údajne dopustil v čase, keď pôsobil ako vedúci vypočúvacieho tímu v ozbrojených silách napojených na vládu prezidenta Bašára Asada počas občianskej vojny v Sýrii. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Ide o prvý prípad, keď holandské úrady obvinili podozrivého zo sexuálneho násilia ako zločinu proti ľudskosti, uviedla holandská prokuratúra vo svojom vyhlásení. Holandsko môže v rámci univerzálnej jurisdikcie stíhať určité trestné činy, ktoré boli spáchané v zahraničí.

Päťdesiatpäťročný muž, ktorého identitu nezverejnili, bol v rokoch 2013 – 2014 vedúcim vypočúvacieho oddelenia Národných obranných síl v sýrskom meste Salamija. Národné obranné sily sú polovojenská skupina bojujúca na strane sýrskej vlády.

"Je podozrivý zo spoluúčasti na mučení v úradnom postavení s osobitným úmyslom, spoluúčasti na mučení ako zločinu proti ľudskosti a spoluúčasti na rôznych formách sexuálneho násilia ako zločinu proti ľudskosti," uviedla prokuratúra.

Sýrčan pricestoval do Holandska v roku 2021, kde mu udelili azyl. Polícia ho vypátrala na základe upozornenia, že osoba s podobne znejúcim menom je hlavným vyšetrovateľom Národných obranných síl v sýrskej Salamiji. Pred súd sa má postaviť v pondelok.

Okrem Holandska stíha zločiny proti ľudskosti v Sýrii aj Nemecko a Francúzsko. Na najvyšší súd OSN podali voči Sýrii žalobu Holandsko a Kanada, ktoré obvinili vládu prezidenta Asada z dlhoročnej "inštitucionalizovanej" kampane mučenia vlastného obyvateľstva.