Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Amsterdam sa pred korunováciou nového kráľa vyfarbil na oranžovo

Foto: TASR/AP

Korunovačné oslavy budú poznačené obavami o zdravie mladšieho brata Willema Alexandra, princa Frisa, ktorý je v kóme od februáru 2012, keď ho v Rakúsku zasypala lavína.

Amsterdam 29. apríla (TASR) - Ulice holandského Amsterdamu sa dnes doslova topia v oranžovej farbe na počesť Oranžsko-nassauského kráľovského rodu, v ktorom v utorok dôjde ku generačnej výmene, keď sa po oficiálnej abdikácii kráľovnej Beatrix ujme vlády jej syn, korunný princ Willem-Alexander.

Podobne ako Amsterdam sa na veľkú párty pripravuje aj zvyšok krajiny, píše agentúra AP.

Rozhlasová stanica NOS dnes informovala, že korunný princ bol dnes ráno s celou svojou rodinou na skúške utorkového ceremoniálu, v rámci ktorého jeho matka, kráľovná Beatrix, oficiálne abdikuje, on sa ujme kráľovského úradu a jeho deväťročná dcéra Catharina-Amalia sa stane korunnou princeznou.

V historickom centre obchody ponúkajú oranžové oblečenie rôzneho druhu, všade sú oranžové zástavy a vlajky, do miestnych pohostinstiev a reštaurácií privážajú desiatky sudov, upratujú sa ulice a čistí sa sieť povestných amsterdamských kanálov - grachtov. Ako podotýka AP, dokonca aj dočasné toalety sú premaľované na oranžovo.

Deň abdikácie kráľovnej, 30. apríl, je tradične holandským štátnym sviatkom - Dňom kráľovnej, ktorý sa však v budúcnosti presunie na 27. apríl, na deň narodenín Willema-Alexandra.

Odchodom Beatrix sa končí storočná vláda žien na holandskom tróne. Willem-Alexander bude prvý muž po Viliamovi III., ktorý vládol v krajine až do smrti v roku 1890.

Právomoci holandského monarchu sú limitované ústavou, jeho úloha je viac-menej reprezentatívna. V roku 2012 bola vytvorená vláda po prvýkrát bez toho, aby kráľovná oficiálne schválila kandidatúru premiéra.

Kráľovná sa po abdikácii presťahuje do zámku Drankensteyn na juhovýchodne Amsterdamu, ktorý v roku 2006 renovovali. Manžel Beatrix - princ Klaus, pôvodom z Nemecka, zomrel v roku 2002 vo veku 76 rokov.

Korunovačné oslavy budú poznačené obavami o zdravie mladšieho brata Willema Alexandra, princa Frisa, ktorý je v kóme od februáru 2012, keď ho v Rakúsku zasypala lavína.

Budúci kráľ tvrdo pracoval na zlepšení svojho imidžu poznačeného študentskými časmi, keď bol známy častým pitím piva. Korunný princ je pilot a je členom Medzinárodného olympijského výboru. V roku 2002 sa oženil s Argentínčankou Máximou Zorreguietovou, s ktorou má tri deti.

Otec Máximy bol v 70. rokoch členom argentínskej junty, a tak sa na svadbe svojej dcéry nemohol zúčastniť. Holandské médiá uviedli, že rodičia Máximy sa nezúčastnia ani na korunovácii Willema-Alexandra.