Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Víťazi predčasných volieb v Holandsku dokončili svoj vládny program

Holandský premiér Mark Rutte, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Premiérovi Markovi Ruttemu sa tak otvorila cesta k tomu, aby viedol svoj v poradí už štvrtý kabinet.

Amsterdam 15. decembra (TASR) - Lídri štyroch politických strán novej holandskej koalície dokončili v stredu svoj vládny program. Predstaviť by ho mali popoludní. Informovala o tom agentúra AP.

Tieto štyri politické subjekty v pondelok oznámili, že po deviatich mesiacoch od marcových predčasných parlamentných volieb dosiahli dohodu o vzniku novej vládnej koalície.

Víťazom predčasných volieb v Holandsku sa stala Rutteho liberálnokonzervatívna Strana slobody a demokracie (VVD). Keďže však získala len 22 percent hlasov, potrebuje v parlamente podporu aj ďalších strán. Na texte koaličnej dohody sa VVD dohodla so stranami D66, Kresťanskodemokratická výzva (CDA) a Kresťanská únia (CU), s ktorými tvorila vládu už od roku 2017.

Vládna koalícia má väčšinu v 150-člennej dolnej komore holandského parlamentu. V 75-člennom Senáte (hornej komore) je však v menšine.

Rutteho predošlá vláda podala v januári demisiu po vypuknutí škandálu s vyplácaním prídavkov na deti. Mark Rutte je vo funkcii premiéra už od roku 2010.

Mark Rutte je vo funkcii premiéra už od roku 2010 a spoločne s maďarským premiérom Viktorom Orbánom je momentálne najdlhšie vládnucim lídrom v Európskej únii.