Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Zahraničie

Honduras po prerušení vzťahov s Taiwanom otvoril veľvyslanectvo v Číne

Honduraská prezidentka Xiomara Castrová máva počas slávnostnej prísahy kolumbijského prezidenta Gustava Petra v Bogote v Kolumbii v nedeľu 7. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Nadviazanie plných vzťahov s Hondurasom sa považuje za diplomatické víťazstvo Pekingu a za potvrdenie rastúceho vplyvu Číny v oblasti Latinskej Ameriky.

Peking 11. júna (TASR) - Vláda stredoamerickej republiky Honduras otvorila v nedeľu svoje veľvyslanectvo v Pekingu. Stalo sa tak niekoľko mesiacov po tom, ako Honduras prerušil dlhoročné diplomatické styky s Taiwanom, informuje agentúra AP.

Na slávnostnom otvorení novej ambasády sa v nedeľu ráno v Pekingu zúčastnili čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang a šéf honduraskej diplomacie Enrique Reina.

Komunistická vláda v Pekingu sa dlhodobo snaží presvedčiť spojencov Taiwanu, aby s nim prestali udržiavať diplomatické vzťahy a preorientovali sa na Čínu a na toto úsilie vynakladá veľké finančné prostriedky.

Od roku 2016 sa Pekingu takto podarilo na svoju stranu získať minimálne deväť takýchto štátov. Čína taktiež od svojich diplomatických partnerov požaduje, aby neudržiavali oficiálne styky s Taiwanom.

Nadviazanie plných vzťahov s Hondurasom sa považuje za diplomatické víťazstvo Pekingu a za potvrdenie rastúceho vplyvu Číny v oblasti Latinskej Ameriky, uvádza agentúra AP.

Symbolom posilňovania vzťahov medzi Čínou a Hondurasom sa stala marcová návšteva honduraskej prezidentky Xiomary Castrovej v Pekingu. Honduras vtedy oznámil, že prerušuje svoje dlhoročné diplomatické styky s Čínskou republikou na Taiwane a nadväzuje oficiálne vzťahy s vládou v Pekingu.

Honduras zároveň deklaroval, že uznáva existenciu jedinej Číny, ktorej je Taiwan údajne neoddeliteľnou súčasťou. Honduraská prezidentka Castrová opäť pricestovala do Číny aj tento týždeň.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia, hoci tento ostrov má od roku 1949 fakticky nezávislú vládu. Peking deklaruje, že jedného dňa demokratický Taiwan ovládne, pričom nevylučuje ani použitie vojenskej sily.

V súčasnosti má diplomatické vzťahy s Taiwanom už len 12 zo 193 členských krajín OSN, desiatky ďalších štátov sveta však s taiwanskou vládou udržiava kontakty na neoficiálnej úrovni.