Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Hongkonskí colníci zhabali na letisku nosorožie rohy za 900.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zadržaní muži prenášali rohy cez letiskový terminál v dvoch kartónových škatuliach.

Hongkong 15. februára (TASR) - Colníci na letisku v Hongkongu zadržali dvoch mužov, ktorí pašovali najmenej 24 rohov z nosorožcov s odhadovanou hodnotou osem miliónov hongkonských dolárov (vyše 900.000 eur). Išlo o doteraz najväčšiu zásielku tohto druhu, akú v Hongkongu zhabali cestujúcim v leteckej doprave, informovala v piatok agentúra AFP.

Zadržaní muži prenášali rohy cez letiskový terminál v dvoch kartónových škatuliach. Štátna príslušnosť mužov nebola zverejnená, podľa vyhlásenia colného úradu však smerovali cez Hongkong z juhoafrického Johannesburgu do Hočiminovho Mesta vo Vietname.

Hongkonskí environmentalisti potvrdili, že táto 40-kilogramová zásielka predstavuje významný úlovok, pričom zodpovedá 20 percentám celkového množstva nosorožích rohov zhabaných na hongkonskom území za posledných päť rokov.

Iba pred dvoma týždňami hongkonské orgány oznámili, že v lodnom kontajneri smerujúcom z Nigérie do Vietnamu objavili rekordnú, osemtonovú zásielku šupín z ohrozených šupinavcov, ktorým sú v Ázii pripisované liečebné účinky. Zásielka obsahovala aj vyše 1000 sloních klov.

Nosorožie rohy a slonie kly a sa exportujú predovšetkým do Ázie, kde sa využívajú v tradičnej medicíne a výrobe umeleckých predmetov. Napriek snahe čínskych i miestnych úradov potlačiť nezákonný obchod býva Hongkong označovaný za centrum svetového čierneho trhu so slonovinou s priamym prepojením na pytliakov, ktorí vo veľkom zabíjajú africké slony.