Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Hovorca UNICEF-u odsúdil útoky na nemocnice v Pásme Gazy

Izraelskí vojaci pozdĺž hranice Izraela s pásmom Gazy, na juhu Izraela 19. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Hnevám sa, že tí, ktorí majú moc, ignorujú humanitárne hrôzy, ktoré postihli milión detí, povedal na tlačovom brífingu v Ženeve Elder po takmer dvoch týždňoch strávených v Pásme Gazy.

Ženeva 19. decembra (TASR) — Pásmo Gazy je v súčasnosti pre dieťa "najnebezpečnejším miestom na svete". V utorok po návrate z tohto palestínskeho územia to uviedol hovorca Detského fondu OSN (UNICEF) James Elder. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Hnevám sa, že tí, ktorí majú moc, ignorujú humanitárne hrôzy, ktoré postihli milión detí," povedal na tlačovom brífingu v Ženeve Elder po takmer dvoch týždňoch strávených v Pásme Gazy.

Spomenul deti, ktoré podstúpili amputáciu a následne boli pri bombardovaní "v týchto nemocniciach zabité". "Som veľmi nahnevaný, že zatiaľ čo vám toto hovorím, sa tam ukrývajú ďalšie deti, ktoré budú v najbližších dňoch nepochybne (pri útokoch) zasiahnuté a podstúpia amputácie," povedal Elder.

Podotkol, že Násirova nemocnica v meste Chán Júnis na juhu Gazy - najväčšie zariadenie, ktoré stále funguje - bola za posledných 48 hodín dvakrát ostreľovaná. V tejto nemocnici "sa ukrýva nielen veľké množstvo detí, ktoré utrpeli ťažké zranenia pri útokoch na svoje domovy, ale aj stovky žien a detí, ktoré hľadajú bezpečie," uviedol.

Elder tiež kritizoval skutočnosť, že počas Vianoc sa útoky pravdepodobne ešte zintenzívnia a vyjadril ľútosť nad smrťou tisícok detí v Gaze, ktoré sa stanú „číslami v štatistike".

"Hnevám sa, že pokrytectvo ničí empatiu," povedal o situácii v Gaze a dodal: "Hnevám sa sám na seba, že nemôžem urobiť viac."