Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Stena oka hurikánu Florence zasiahla pobrežie Severnej Karolíny

Prudké vlnobitie spôsobené hurikánom Florence na ostrove Emerald pri pobreží amerického štátu Severná Karolína 13. septembra 2018. Foto: TASR/AP

Miestne úrady naďalej vyzývajú zhruba 1,7 milióna obyvateľov žijúcich v povinných evakuačných zónach v Severnej a Južnej Karolíne a vo Virgínii, aby z oblasti urýchlene odišli.

Washington 14. septembra (TASR) - Stena oka hurikánu Florence zasiahla v piatok pobrežie amerického štáty Severná Karolína. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na Národné stredisko pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami.

O 04.00 h ráno miestneho času (10.00 SELČ) bolo oko hurikánu 45 kilometrov od mesta Wilmington v Severnej Karolíne a postupuje rýchlosťou deväť kilometrov za hodinu.

Florence vo štvrtok zoslabol na hurikán prvej kategórie s vetrom dosahujúcim maximálnu rýchlosť 150 kilometrov za hodinu. Stredisko však ponechalo v platnosti varovanie pred život ohrozujúcimi vlnami, silným vetrom a povodňami.

Bez elektriny už v oblasti zostalo podľa agentúry AP viac než 80.000 ľudí a ďalších 12.000 obyvateľov sa nachádza v dočasných prístreškoch. Na pobreží Severnej Karolíny zaznamenali deväťmetrové vlny a voda z Atlantiku zaplavila ulice na pobreží.

Miestne úrady vyzvali zhruba 1,7 milióna obyvateľov žijúcich v povinných evakuačných zónach v Severnej a Južnej Karolíne a vo Virgínii, aby z oblasti urýchlene odišli. Doposiaľ nie je známe, koľko obyvateľov tieto výzvy poslúchlo.

Úrady tiež upozornili, že už dostali správy o vyvrátených stromoch, a vyzvali obyvateľov, ktorí neplánujú oblasť opustiť, aby nevychádzali zo svojich domov a prespávali v čo najnižšie položených miestnostiach.

Ľudia, ktorí sa rozhodli, že výzvam na povinnú evakuáciu sa nepodriadia, boli informovaní, že záchranné zložky sa k nim počas búrky nebudú môcť dostať.