Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Hurikán Florence udrie silou, akú obe Karolíny nezažili vyše 60 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Florence bude podľa očakávania v utorok ďalej silnieť a pevninu, buď v Severnej alebo Južnej Karolíne, zasiahne vo štvrtok.

Raleigh 11. septembra (TASR) - Milióny Američanov sa pripravujú na jeden z najkatastrofickejších hurikánov, aké zasiahli východné pobrežie USA za posledné desaťročia. Hurikán Florence zosilnel na štvrtú kategóriu a sprevádza ho vietor s rýchlosťou 225 kilometrov za hodinu. Podľa očakávania v priebehu utorka ešte zosilnie a môže sa z neho stať hurikán piatej kategórie. Severnú a Južnú Karolínu zasiahne vo štvrtok, informovala agentúra AP.

V niektorých oblastiach štátov Južná Karolína, Severná Karolína a Virgínia nariadili povinné evakuácie - tento príkaz však platí v Južnej Karolíne pre celé pobrežie.

Od začatia spoľahlivého zaznamenávania hurikánov pred vyše 150 rokmi zasiahol Severnú Karolínu len jeden hurikán štvrtej kategórie: Hazel v roku 1954 a sprevádzal ho vietor s rýchlosťou 209 kilometrov za hodinu.

Naposledy, čo táto oblasť zažila hurikán podobný búrke Florence, vládol v Bielom dome Dwight D. Eisenhower a Marilyn Monroe s Joeom DiMaggiom boli novomanželmi.

Florence môže byť najhorším hurikánom, aký zasiahol obe Karolíny za posledných vyše 60 rokov.

Prezident Donald Trump schválil v pondelok pre Severnú Karolínu vyhlásenie výnimočného stavu. Americká administratíva v oficiálnom oznámení v pondelok večer uviedla, že toto opatrenie prezidenta "oprávňuje ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť a Federálnu agentúru pre mimoriadne situácie (FEMA), aby počas katastrofy koordinovali všetky záchranné a humanitárne akcie".

Národné stredisko pre hurikány (NHC) na floridskom Miami v pondelok uviedlo, že monštruózny hurikán stále silnie a v utorok sa už môže priblížiť piatej kategórii. To znamená, že môže spôsobiť katastrofické škody.

Guvernér Severnej Karolíny Roy Cooper vyzval takisto obyvateľov, aby si stiahli aplikáciu Ready NC alebo sledovali Krízový štáb Severnej Karolíny na Facebooku a Twitteri, kde nájdu aktualizované správy o počasí a kde sa ľudia dozvedia, ako sa pripraviť na hurikán. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Odborníci z NHC varovali, že vlnobitie bude životu nebezpečné, ľudí bude ohrozovať aj výnimočnej hustý, prudký lejak a záplavy.