Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Identifikovali už všetky obete havárie českého autobusu

Dejisko havárie českého autobusu pri chorvátskom Gospici 23.júna 2012. Osem ľudí prišlo dnes ráno o život pri havárii českého autobusu na diaľnici zo Záhrebu do Splitu v strednom Chorvátsku. Ďalších vyše 40 osôb je zranených, ôsmi z nich ťažko. Chorvátsky server Novi list s odvolaním sa na záchranárov uviedol, že všetky obete sú Česi. Foto: TASR/AP

V nemocnici v Gospiči stále ostávajú dve české turistky a dcéra jednej z nich. Všetky by sa do konca týždňa mohli dostať do Česka.

Praha/Záhreb 27. júna (TASR) - Všetky obete sobotňajšej tragickej nehody českého autobusu v Chorvátsku sa už v meste Karlovac podarilo identifikovať. Pozostalých môže už informovať polícia ČR, ktorá podobne ako ministerstvo zahraničných vecí disponuje ich menoslovom. Informáciu priniesli dnes české médiá.

Pri nehode českého autobusu smerujúceho z Brna do turistického centra Baška Voda prišlo na chorvátskej diaľnici A1 v sobotu o život osem ľudí. Ďalších viac ako 40 utrpelo zranenia, z toho traja pasažieri ťažké.

Prevoz telesných pozostatkov obetí - piatich žien, šesťročného dievčatka a dvoch mužov - do vlasti zabezpečia poisťovne.

Po utorkovom prevoze jednej zo zranených z Gospiča do Brna zostávajú v tamojšej nemocnici dve české turistky a dcéra jednej z nich, všetky by sa do konca týždňa mohli dostať do ČR, otázna je však forma ich prevozu. V Záhrebe sa mierne zlepšil zdravotný stav vážne zraneného 13-ročného dievčaťa, jej sestra-dvojička neutrpela také ťažké zranenia. Obe však prišli pri nehode o babičku a sesternicu.

Iba traja z pasažierov autobusu sa napokon na podnet priateľov rozhodli nastúpiť na plánovanú dovolenku a na jadranskom pobreží sa stretli s veľkou ústretovosťou tamojších občanov.

Vyšetrovanie príčin nehody pokračuje, pozornosť sa sústreďuje na výsledky pitvy zosnulého vodiča, ako aj na záznamy bezpečnostných kamier, ktoré by mohli vniesť viac svetla do otáznikov. Najčastejšie spomínanou možnou príčinou zostáva však mikrospánok šoféra.

Technický stav havarovaného autobusu takisto skúmajú experti v Karlovaci.