Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Identifikovali všetky obete havárie belgického autobusu

Záchranár sleduje krvavé škvrny na vraku belgického autobusu. Foto: TASR/AP Photo/Keystone, Laurent Gillieron

Spomedzi obetí je 22 detí vo veku okolo 12 rokov z dvoch škôl vo flámskej časti Belgicka.

Sierre 15. marca (TASR) - Rodinní príslušníci už identifikovali všetkých 28 obetí utorkovej nehody belgického autobusu vo švajčiarskych Alpách. V meste Sierre, pri ktorom k tragédii došlo, to dnes večer oznámila polícia kantónu Wallis.

Spomedzi obetí je 22 detí vo veku okolo 12 rokov z dvoch škôl vo flámskej časti Belgicka. Na identifikácii sa výraznou mierou podieľali rodičia obetí, ktorých do Švajčiarska priviezli belgickým vojenským lietadlom.

Niektorí príbuzní navštívili aj tunel, kde k nehode došlo.

Šesť školákov, ktorí pri nehode zahynuli, malo holandské občianstvo. V autobuse boli žiaci dvoch tried, jedna z belgického mesta Lommel, ktoré leží na hraniciach s Holandskom.

Galéria: Nehoda belgického autobusu v tuneli vo Švajčiarsku




Spolu s Belgickom na piatok vyhlásili oficiálny deň smútku aj v Holandsku. Premiér Mark Rutter nariadil, aby vlajky na oficiálnych budovách stiahli na pol žrde. Na 11.00 h je v oboch krajinách naplánovaná minúta ticha na pamiatku obetí.

Belgická vláda do Švajčiarska vyslala tri lietadlá, ktoré majú v piatok do Bruselu previezť viac ako 100 príbuzných, niektoré z 24 zranených detí a aj rakvy s 28 obeťami. Tri deti sú stále v kritickom stave a stav ďalších si ešte vyžaduje pobyt v nemocnici.

Galéria: Smútok a slzy v Belgicku




Vyšetrovatelia nehody už vylúčili alkohol. Polícia tiež spochybnila chýry, že šofér v čase nárazu dával DVD do prehrávača. Vyšetrovanie sa zameriava na tri hlavné teórie: technický problém, chyba vodiča alebo akútny zdravotný problém vodiča, napríklad infarkt.