Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pätnásť obetí útokov v Španielsku už identifikovali

Ľudia sa pozerajú na zástavy, odkazy a sviečky položené na námestí v centrálnej Barcelone 18. augusta 2017 po teroristickom útoku. Foto: TASRAP

K prvému útoku došlo vo štvrtok popoludní v katalánskej metropole Barcelona, k druhému o niekoľko hodín neskôr v meste Cambrils.

Brusel 21. augusta (TASR/TERAZ.SK) - Španielske úrady dnes oznámili, že identifikovali všetkých 15 obetí minulotýždňových útokov v Katalánsku. Katalánsky minister spravodlivosti Carles Mundo spresnil, že medzi obeťami je osem mužov a sedem žien. Dve z obetí boli chlapci.

Mundo túto bilanciu zverejnil na tlačovej konferencii, kde súčasne informoval o zvýšení počtu obetí útokov v Barcelone a letovisku Cambrils zo 14 na 15. Medzi obete bol započítaný aj muž identifikovaný ako 34-ročný Pau Pérez z mesta Vilafranca del Penedes.

Telo tohto muža s bodným zranením sa našlo na zadnom sedadle auta, ktoré niekoľko hodín predtým vrazilo do policajnej hliadky, keď ho chcela zastaviť na dopravnej rýchlostnej tepne Avinguda Diagonal, pretínajúcej katalánsku metropolu.

Po tomto incidente auto uniklo. Našlo sa neskôr neďaleko Barcelony, v meste Sant Just Desvern. Polícia doteraz tento incident nespájala s atentátmi v Katalánsku.

K incidentu na Avinguda Diagonal došlo už po atentáte na rušnej barcelonskej ulici Las Ramblas, kde iná dodávka zrazila desiatky ľudí, pričom 13 z nich zomrelo. Páchateľ tohto útoku je stále na úteku. Polícia v tejto súvislosti pátra po Younesovi Abouyaaquoubovi, ktorý je podozrivý z útoku na Las Ramblas a po tomto čine sa zrejme zmocnil Pérezovho auta, aby ušiel z Barcelony.

V noci na piatok v letovisku Cambrils potom rovnakým spôsobom útočila na ľudí päťčlenná posádka Audi A3. Smrteľne zranená bola pri tom jedna chodkyňa. Všetkých útočníkov polícia zastrelila.

Imám podozrivý z naplánovania útoku v Barcelone žil vlani v Belgicku


Islamský radikálny duchovný Abdelbaki Es Satty, podozrivý z naplánovania útoku v španielskom meste Barcelona, pri ktorom minulý štvrtok zahynulo 12 ľudí, pôsobil istý čas v Belgicku. Pre agentúru DPA to dnes uviedol hovorca bruselskej prokuratúry Thierry Werts.

Skutočnosť, že Satty, ktorý je momentálne nezvestný, sa medzi januárom a marcom 2016 zdržiaval v meste Vilvoorde ležiacom severne od Bruselu, potvrdil pre flámsku televíziu VRT jeho starosta Hans Bonte.



Podľa Wertsa nebol Satty pred útokom na barcelonskej promenáde Las Ramblas belgickým úradom známy a neexistujú nijaké dôkazy o tom, že by zohral nejakú úlohu pri teroristických útokoch, ku ktorým došlo 22. marca 2016 v Bruseli.


Auto z teroristického útoku v Cambrils odfotil policajný radar neďaleko Paríža


Čierne Audi A3, ktoré bolo použité v noci na piatok pri teroristickom útoku v španielskom meste Cambrils, necelý týždeň predtým zachytil policajný radar pri prekročení rýchlosti v aglomerácii Paríža. Informovali o tom dnes regionálne noviny Le Parisien na svojej internetovej stránke.

Denníku sa zatiaľ nepodarilo získať vyjadrenie parížskej policajnej prefektúry k tejto informácii.

Podľa denníka odvolávajúceho sa na bezpečnostné zdroje v súčasnosti neexistujú dôkazy o prepojení udalostí v Španielsku s Francúzskom.




Po predpokladanom útočníkovi z Barcelony sa pátra v celej Európe


Španielska polícia rozšírila dnes na celú Európu pátranie po 22-ročnom Maročanovi Younesovi Abouyaaquoubovi, ktorý je podozrivý, že vo štvrtok v katalánskej metropole Barcelona vrážal dodávkou do ľudí, pričom 13 z nich usmrtil a ďalším viac ako 120 osobám spôsobil zranenia. Informovala o tom agentúra Reuters.

Katalánsky minister vnútra Joaquim Forn uviedol, že po Abouyaaqoubovi v súčasnosti pátra polícia vo všetkých európskych štátoch, pretože nemožno vylúčiť, že po čine prekročil hranice s Francúzskom.

"Táto osoba už nie je hľadaná len v Katalánsku, ale vo všetkých európskych krajinách, ide o úsilie európskej polície," povedal pre katalánsky rozhlas Joaquim Forn.

Forn tiež potvrdil, že polícia si je v tejto chvíli takmer istá, že Abouyaaquoub bol skutočne vodičom dodávky, ktorá na barcelonskej promenáde Las Ramblas vrážala do ľudí.