Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Imigrant, ktorý zachránil dieťa, dostal francúzske štátne občianstvo

Na snímke Mamoudou Gassama z Mali počas stretnutia s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Elyzejskom paláci 28. mája 2018 v Paríži. Foto: TASR/AP

Gassama sa v máji zhodou okolností ocitol blízko domu, kde sa odohrávala dráma, keď sa dieťa zanechané bez dozoru dostalo na vonkajšiu stranu zábradlia balkóna na štvrtom poschodí.

Paríž 13. septembra (TASR) - Mladému prisťahovalcovi z Mali, ktorý si získal v máji uznanie riskantnou záchranou dieťaťa z balkóna bytového domu v Paríži, udelili tento týždeň francúzske štátne občianstvo. V naturalizačnom výnose, ktorý podpísali premiér Édouard Philippe a minister vnútra Gérard Collomb, je konanie 22-ročného Mamoudoua Gassamu hodnotené ako "skutok veľkej odvahy", informovala vo štvrtok agentúra DPA.




Rozhodnutie o udelení štátneho občianstva Gassamovi bolo v stredu zverejnené vo francúzskom úradnom vestníku.

V čase záchrany dieťaťa žil tento imigrant vo Francúzsku ilegálne, už niekoľko dní nato však získal trvalý pobyt, ako aj prísľub prezidenta Emmanuela Macrona, že neskôr sa stane francúzskym občanom. Od začiatku júla vykonáva Gassama civilnú službu u parížskych hasičov.

Gassama sa v máji zhodou okolností ocitol blízko domu, kde sa odohrávala dráma, keď sa dieťa zanechané bez dozoru dostalo na vonkajšiu stranu zábradlia balkóna na štvrtom poschodí. Mladík sa vtedy k dieťaťu urýchlenie vyštveral cez nižšie balkóny.

Videozáznam z tejto akcie, ktorá trvala len zhruba 30 sekúnd, si na internete prezreli milióny ľudí. Gassamu tiež osobne prijal Macron a od používateľov sociálnych sietí si vyslúžil prezývku Spiderman.