Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Impeachment za telefonát so Zelenským považuje Trump za vtip

Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Americký prezident Prisľúbil zároveň transparentnosť, pokiaľ ide o zatiaľ neznámeho informátora, ktorého sťažnosť Kongresu vyústila do preverovania telefonátu medzi prezidentmi USA štátov a Ukrajiny.

New York 26. septembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump označil za "vtip" dôvody, ktoré uvádza opozičná Demokratická strana v súvislosti s postupom, ktorý má viesť k jeho odvolaniu z funkcie.

Prisľúbil zároveň transparentnosť, pokiaľ ide o zatiaľ neznámeho informátora, ktorého sťažnosť Kongresu vyústila do preverovania telefonátu medzi prezidentmi Spojených štátov a Ukrajiny, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

"S týmto honom na bosorky sa riadne prerátali, keď sa pozrú na tie informácie. Veď je to vtip," povedal Trump v stredu (miestneho času) na tlačovej konferencii v New Yorku, ktorá bola jeho prvou, odkedy Demokratická strana začala oficiálny postup vedúci k tzv. impeachmentu.

"Impeachment za toto? Za to, že máte úžasné stretnutie alebo úžasný telefonický rozhovor?" dodal šéf Bieleho domu, pričom podľa AFP upútal netypicky zmierlivým tónom hlasu.

Trump sa vyjadroval po tom, ako Biely dom v stredu zverejnil hrubý prepis jeho júlového rozhovoru s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorého nabádal k spolupráci pri vyšetrovaní obchodných aktivít bývalého amerického viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna Huntera, súvisiacich s Ukrajinou. Biden je významným politikom Demokratickej strany, ktorý chce kandidovať proti Trumpovi v budúcoročných prezidentských voľbách.

Trump čelí podozreniu, že zneužil svoje postavenie a z vnútropolitických dôvodov vyvíjal nátlak na ukrajinského lídra. On sám však tvrdí, že v predmetnom telefonáte nebol prítomný "vôbec žiadny nátlak", a postup dolnej komory Kongresu opisuje ako "ten najväčší hon na bosorky v amerických dejinách". Zelenskyj v stredu takisto vyhlásil, že sa necítil byť pod nátlakom, pričom telefonát zhodnotil ako "normálny".

Zverejnený prepis nepotvrdil, že by Trump v júlovom rozhovore so Zelenským výslovne spájal americkú pomoc Ukrajine s vyšetrovaním Bidenových aktivít. V tom istom čase však Trump zmrazil americkú pomoc Ukrajine, ktorá bola uvoľnená iba v posledných týždňoch.

"Informoval som ich - všetkých členov Snemovne reprezentantov -, že plne podporujem transparentnosť, čo sa týka údajov od tzv. informátora, hoci ide vraj o údaje z druhej ruky," vyjadril sa Trump. "Neurobil som to, nikomu som sa nevyhrážal. Nebol nijaký nátlak ani nič iné," ubezpečil.

Mnohí členovia Demokratickej strany považujú prepis telefonátu za dôkaz, že Trump chcel pomocou zahraničnej vlády uškodiť Bidenovi a ovplyvniť tak volebnú kampaň. Trumpovi tiež vyčítajú nepriamy nátlak na vtedy čerstvo zvoleného Zelenského, na ktorého vyvíjal nepriamy nátlak ako "mafiánsky bos".

Biely dom sa snažil zablokovať detaily telefonátu Trumpa so Zelenským


Predstavitelia Bieleho domu sa snažili "zablokovať prístup" k záznamu telefonátu, v ktorom americký prezident Donald Trump naliehal na svojho ukrajinského partnera Volodymyra Zelenského, aby ukrajinská prokuratúra vyšetrovala jeho demokratického súpera Joea Bidena. Vyplýva to zo sťažnosti nemenovaného, utajeného informátora, ktorú vo štvrtok zverejnili.

Dokument bol zverejnený ešte pred plánovanou štvrtkovou výpoveďou Josepha Maguira, úradujúceho riaditeľa amerických tajných služieb, v Kongrese.

Demokrati v americkej Snemovni reprezentantov, ktorí teraz zvažujú spustenie procesu tzv. impeachmentu (ústavnej žaloby) proti Trumpovi, dúfajú, že Maguire vysvetlí, prečo informátorovu sťažnosť celé týždne neposkytol Kongresu. Maguire bude potom za zatvorenými dverami vypovedať pred výborom Senátu pre kontrolu tajných služieb.

Zákonodarcovia dostali zredigovanú, odtajnenú verziu sťažnosti, ktorá môže byť zverejnená. Totožnosť informátora však zverejnená nebola, uviedla tlačová agentúra AP.

Sťažnosť prinajmenšom sčasti súvisí s júlovým telefonátom Trumpa s ukrajinským prezidentom Zelenským, v ktorom Trump nalieha na Zelenského, aby ukrajinská prokuratúra vyšetrovala bývalého amerického viceprezidenta Bidena. Biely dom zverejnil v stredu ráno iba hrubý prepis tohto telefonátu.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová po ukrajinských odhaleniach v utorok schválila spustenie vyšetrovania, ktoré môže viesť k impeachmentu.

Šéf amerických tajných služieb: Informátor urobil správnu vec


Úradujúci riaditeľ amerických tajných služieb Joseph Maguire vo štvrtok vo výpovedi pred výborom Snemovne reprezentantov vyhlásil, že sťažnosť nemenovaného, utajeného informátora, týkajúca sa telefonátu prezidenta USA Donalda Trumpa a jeho ukrajinského kolegu Volodymyra Zelenského, súvisí so záležitosťami, ktoré "nemajú obdobu".

"Som presvedčený, že celá táto vec absolútne nemá obdobu," povedal Maguire pred výborom na kontrolu tajných služieb. Vo svojej výpovedi zdôraznil zložitosť a vážnosť tejto kauzy.

"Som presvedčený, že informátor koná v dobrej viere," vyhlásil Maguire. "Myslím si, že informátor urobil správnu vec, keď odovzdal sťažnosť," doplnil s tým, že dotyčná osoba dodržala zákon "bod po bode".

Maguire uviedol, že sťažnosť sa sčasti týka prezidenta USA a dodal: "Táto (sťažnosť) sa odlišuje od všetkých ostatných v minulosti, o ktorých viem."

Demokrati v Snemovni reprezentantov, ktorí teraz zvažujú spustenie procesu tzv. impeachmentu (ústavnej žaloby) proti Trumpovi, si predvolali Maguira, aby im vysvetlil, prečo informátorovu sťažnosť celé týždne neposkytol Kongresu.

Sťažnosť nemenovaného informátora bola vo štvrtok zverejnená v zredigovanej podobe. Vyplýva z nej, že predstavitelia Bieleho domu sa snažili "zablokovať prístup" k záznamu júlového telefonátu, v ktorom Trump naliehal na Zelenského, aby ukrajinská prokuratúra vyšetrovala jeho demokratického súpera Joea Bidena.

Maguire má následne za zatvorenými dverami vypovedať pred výborom Senátu pre kontrolu tajných služieb.

Biely dom zverejnil v stredu ráno iba hrubý prepis tohto telefonátu.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová po odhaleniach týkajúcich sa telefonátu Trumpa so Zelenským v utorok oznámila spustenie vyšetrovania, ktoré môže viesť k impeachmentu.

Trump kritizoval demokratov za snahy o impeachment


Americký prezident Donald Trump vo štvrtok ostro kritizoval demokratov v Snemovni reprezentantov v súvislosti so spustením vyšetrovania, ktoré môže vyústiť do jeho impeachmentu (ústavnej žaloby), a so sťažnosťou nemenovaného informátora na hlavu štátu.

Podľa tohto whistleblowera, pochádzajúceho zrejme z kruhov amerických tajných služieb, sa totiž Trump v júlovom telefonáte s ukrajinským partnerom Volodymyrom Zelenským pokúšal vyvíjať tlak na Ukrajinu, aby tamojšia prokuratúra vyšetrovala jeho demokratického súpera Joea Bidena a pomohla mu tak k znovuzvoleniu v prezidentských voľbách v roku 2020. Biely dom sa navyše snažil zatajiť tento kontroverzný telefonát.

Trump vo štvrtok po návrate z newyorského zasadnutia Valného zhromaždenia OSN do Washingtonu novinárom k téme vyšetrovania povedal: "Musí existovať spôsob, ako to zastaviť, možno právnou cestou na súdoch."

Úradujúceho riaditeľa amerických tajných služieb Josepha Maguira vo štvrtok "grilovali" vo výboroch Snemovne reprezentantov aj Senátu pre kontrolu tajných služieb. Mal vysvetliť, prečo sťažnosť informátora neposkytol Kongresu už pred niekoľkými týždňami.

Trump označil toto vypočúvanie Maguira za "príšernú vec pre našu krajinu". Ďalej povedal, že demokratickej predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej "sa zmocnila radikálna ľavica". Pelosiová totiž po odhaleniach týkajúcich sa telefonátu Trumpa so Zelenským v utorok oznámila spustenie vyšetrovania, ktoré môže viesť k impeachmentu prezidenta.