Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

India vyhlásila v niektorých častiach Kašmíru zákaz vychádzania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K hromadným protestom obyvateľov sporného himalájskeho regiónu Kašmír došlo v sobotu po tom, čo indické bezpečnostné jednotky zastrelili osem vzbúrencov.

Šrínagar 28. mája (TASR) - Indická vláda vyhlásila prísny zákaz vychádzania v niektorých častiach Indiou kontrolovaného Kašmíru po tom, čo indickí vojaci zabili významného povstaleckého veliteľa operujúceho na tomto spornom území. Píše o tom agentúra AP.

Vo vyľudnených uliciach kašmírskeho hlavného mesta Šrínagar, ako aj v niekoľkých ďalších mestách patrolovali dnes ozbrojení príslušníci polície a polovojenských oddielov a v snahe zamedziť ďalším protiindickým protestom dohliadali, aby miestne obyvateľstvo zostalo doma a nevychádzalo na ulicu, opisuje situáciu agentúra AP.

K hromadným protestom obyvateľov sporného himalájskeho regiónu Kašmír, o ktorý sa medzi sebou administratívne hádajú India s Pakistanom, došlo v sobotu po tom, čo indické bezpečnostné jednotky zastrelili osem vzbúrencov.

Medzi zabitými bol aj dôležitý veliteľ propakistanskej skupiny Hizbul mudžáhidín (Strana svätých bojovníkov). Túto organizáciu považujú za teroristickú okrem Indie aj Spojené štáty a Európska únia.

Kašmír je rozdelený medzi Indiu a Pakistan, ale obe krajiny si robia nárok na celý tento región. K cezhraničným prestrelkám a ozbrojeným konfliktom v oblasti dochádza preto pomerne často.